Djeca s teškoćama u razvoju Novosti i događanja

Osobe s amputacijom isprobale suvremene sportske proteze

Udruga koju vodi Ana Sršen organizirala je trkački kamp u kojem je devet osoba uz sportske proteze trčalo i zaigralo košarku


U gradu Zagrebu samo je 0.008 posto osoba s invaliditetom uključeno u kineziološke aktivnosti, i djece i odraslih osoba. Kako bi promijenili smjer razmišljanja ali i ponudili osobama s invaliditetom izbor, po prvi put u Hrvatskoj organiziran je Trkački kamp. Osnovni cilj kampa bilo je potaknuti osobe s amputacijom udova da budu tjelesno aktivne kako bi se lakše resocijalizirale i bile što samostalnije.

Kamp je prošlog vikenda uz pomoć Ottobock Adria, vodeće svjetske tvrtke za razvoj i proizvodnju ortopedskih pomagala, pa i sportske proteze, organizirala Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u sklopu koje je devet osoba s amputacijom donjih ekstremiteta uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, trkača, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara imalo priliku učiti trčati.

Prvi dan kampa održan je u subotu u Atletskoj dvorani Zagreb na Zagrebačkom velesajmu gdje su sportaši s amputacijom uz sportske proteze napravili svoje prve trkačke korake sa sportskim protezama. Nedjelja je pak bila rezervirana za druženje i trening na zagrebačkom jezeru Jarun uz poznatog trenera i voditelja Maria Mlinarića.

U kampu smo uspjeli povezati tehnologiju i  tjelovježbu. Pokazali smo kako tehnologijom odnosno sa sportskim protezama možemo nadomjestiti tjelesno oštećenje i omogućiti osobama s amputacijama da sudjeluju aktivno u tjelovježbi, a zatim da se uključe i u sve sfere društva – istaknula je predsjednica udruge i višestruko nagrađivana paraolimpijka Ana Sršen.

 

Dodala je da tehnologija može pomoći da se osoba reintegrira u društvo i doprinosi zajednici, a ne da joj bude teret. Vjerujem da nas je sve ovo iskustvo promjenilo i inspiriralo da zapravo ograničenja ne postoje osim u ljudskim glavama – kazala je Sršen.

Pozvala je osobe s amputacijom udova Grada zagreba i Zagrebačke županije da se uključe u ovakve i slične projekte kojima je cilj ukazati na mogućnosti koje osobe s amputacijom mogu ostvariti ako im se pruži prilika. 

Kamp su među ostalima podržali Veleposlanik Japana u Republici Hrvatkoj Keiji Takiguchi i supruga, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i voditeljica odjela za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Sandra Čirkinagić i primarijus  Neven Kauzlarić, ravnatelj Zavoda za rehabilitaciju i protetiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

foto: Žarko Bašić/PIXSELL, Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.