Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Oprez: Zaglavljena kokica djevojčici nepovratno uništila pluća

kokica

Jedna kokica prouzročila je ozbiljnu upalu pluća

Jedu li vaša djeca kokice? Jedna od omiljenih dječjih grickalica nije potpuno bezopasna, a priča ove mame upozorit će vas da usto morate uvijek slijediti i svoj unutarnji roditeljski instinkt.

-Nisam dvaput razmišljala kada sam svojoj trogodišnjakinji dala kokice. Jela ih je već i ranije i sva su moja djeca odrasla jedući ih – prokomentirala je Cheree Lawrence, mama u čijoj se obitelji zamalo dogodila tragedija.

Njezina kći sjedila je tog dana na fotelji i jela kokice kada se malo zakašljala te potom zagrcnula. Mama nije tome pridavala previše pažnje već joj je samo dodala čašu vode da “potjera” to što joj je izazvalo kašalj.

Kroz pola sata djevojčica je počela kašljucati te potom i kašljati, no mama nije povezala ova dva događaja niti je posumnjala da je negdje u dišnim putevima zapela kokica.

Ipak, nastavila je promatrati kćer čiji se kašalj kroz pola sata pogoršao pa ju je mama odvela na hitnu.

-Kada smo došle tamo, njezino hripanje postalo je zastrašujuće, a kad bi kod udahnula zrak, čuo se neki jako pištav zvuk – objasnila je Cheree.

Tim liječnika pokušavao je zaključiti što bi moglo biti uzrok tome, pa im je Cheree ispričala za incident s kokicama. Odmah su joj pripisali steroide, adrenalin i ventolin.

Trogodišnjakinja je zaprimljena u bolnicu, a ujutro je otpuštena kući jer je izdržala bez ventolina 3 sata “u komadu”. Doktori su njezino stanje pripisali naglom napadu astme.

-Sve mi je to bilo čudno, ali što sam mogla nego vjerovati liječnicima. Svaki kojem sam spomenula incident s kokicama kazao mi je da to ne može imati nikakve veze – istaknula je djevojčičina majka, dodajući da su joj objasnili kako ventolin ne bi pomogao da se radi o kokicama.

Prošlo je nekoliko dana, kada je djevojčicu opet uhvatio hripavi kašalj i borila se da udahne zrak. Opet je odvezena u hitnu te ju je primio drugi liječnik. On je kazao da bi udahnuta kokica mogla biti izvor problema, ali malo vjerojatno jer je djevojčica dobro reagirala na ventolin.

Lawrence ja tada zatražila rtg, no odbili su je objašnjenjem da se kokica i tako na njemu ne bi vidjela pa nema nikakvog smisla raditi ga. Također, uvjeravali su je, ako je negdje u dišnim putevima čak i zapela kokica, to nikako ne može biti opasno.

Djevojčica je ponovo otpuštena uz nekoliko doza ventolina, no prošla su i dva tjedna uz hripav kašalj i pištanje pri udisanju. Liječnici su je odmah stavili na steroide i rekli mami da koristi ventolin po potrebi.

-Tri tjedna od incidenta s kokicama, bilo mi je dosta svega. moje dijete nije moglo normalno funkcionirati jer se stalno borilo za zrak. Stalno sam ju morala nadgledati. Liječnicima sam već bila naporna i uvjeravali su me da joj je dobro te da po potrebi koristim ventolin – požalila se Lawrence.

Znajući da ta situacija nije normalna dogovorila je termin kod liječnika opće prakse koji je poslušao pluća te hitno poslao djevojčicu na snimanje.

Rendgen je pokazao ozbiljnu upalu pluća. Uz strogo pismo stručnjaka poslana je opet na hitnu gdje je na kraju i operirana. Odstranili su joj dio kokice koju je udahnula čak pet tjedana ranije!

Kokica koja se u plućima tako dugo raspadala već je prouzročila određena oštećenja koja su nepopravljiva.

-Ne želim niti zamisliti što bi bilo da ju nisam vodila specijalistu. Žao mi je što nisam ranije više forsirala rendgensku snimku. Uvijek morate slušati svoj instinkt – napomenula je Cheree Lawrence, sada kad je nemili događaj napokon iza nje.

foto: Pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.