Istaknute teme Učenje i rekreacija

Olakšajte si “školovanje” djece kod kuće u doba korone

školovanje

Školovanje djece kod kuće može biti izazovno za svakog roditelja

Provoditi “školu kod kuće” nije baš tako jednostavno. Kao prvo, roditelji imaju puno obaveza i moraju često uz dječje gradivo odrađivati i svoj posao. Također, nisu školovani pedagozi pa ponekad djeci ne znaju prenijeti znanje na način na koji to mogu učitelji. I na kraju, odnos roditelj – dijete ne može biti isti kao onaj dijete – učitelj. No, kako nema drugog izlaza, organizirajte se najbolje što možete, a možda vam pomognu i ovi savjeti.

Postavite granice ali nemojte sve određivati

Prvu granicu ste već postavili time što postoji neko gradivo koje dnevno treba “odraditi”, što možda treba odgledati školu i riješili neke zadatke. Možete odrediti i vrijeme u danu kada ćete se posvetiti zadacima koje vam je vaša učiteljica poslala.

No, kada je situacija već takva kakva je, pokušajte ne manipulirati čitavim djetetovim danom jer im treba i malo osjećaja slobode. Dakle, možete naviti budilicu u sedam, a ožete pustiti dijete i da se naspava koliko hoće. Možete odrediti da mora ručati u točno određeno vrijeme ili da ima odmor svaki dan u točno određeno vrijeme. A možete biti fleksibilni te neke stvari jednostavno pustiti da se odvijaju same.

Nemojte se gristi ako prvi tjedan organizacije ne prođe baš najbolje, imate puno mjesta i dovoljno vremena za popravke.

Uvedite puno pauza

Ak osu djeca riješila jedan predmet i dovoljno su mirna i koncentrirana da pređu na zadatke iz drugog, bravo za njih! Ali neka djeca imaju “crve u guzi” i treba im malo predaha prije novog seta pitanja, pisanja, zbranjanja…

Otkrijte jesu ili vaši klinci produktivniji uz kratke pauze ili je bolje da “odvale veći dio” pa imaju dulju pauzu. U svakom slučaju ,ne zaboravite na te dobro došle prekide koji će djeci sigurno koristiti.

Kratki odmori neka budu oslobođeni tehnologije

Ne radi se o tome da se savjetuje zabrana igrica, ali igrice nisu nešto što će ispuniti kratku pauzu. Obično “usišu” igrača i uz njih sat vremena može proletjeti u hipu. Postoji vrijeme za opuštanje i igranje igrica, ali ove male prekide je bolje iskoristiti za druge aktivnosti, koje će možda uključivati kretanje, pospremanje ili opuštanje na drugačiji način.

Ekran i sve vezano uz njega ostavite za vrijeme kada sve školske aktivnosti budu završene.

Ne zaboravite na svježi zrak

Izlazak na sunce, kratka šetnja uz obaveznu socijalnu distancu, je preporučljiva. Manjoj djeci je obavezan nadzor jer njima riječ “razmak” ne znači previše, a sklona su i svašta dirati te potom ruke stavljati u usta. No, nemojte nikako zaboraviti na izlaske jer djeci su kretanje, svjež zrak i sunce nešto neophodni za normalno funkcioniranje.

Zadajte im kućne poslove

Ponekad su kućni poslovi idealan odmak od na primjer, matematike. A usto, zaduženja i obveze pomažu djetetu da lakše usvoji strukturu i vjerovali il ine, brže i bolje obavi drugačija zaduženja i obaveze. Drugim riječima, dijete koje po cijel idan “besposličari” bit će teže motivirati na rad i učenje nego dijete koje im svoje dnevne “posliće” koej mora završiti.

Naravno, nemojte ih pretrpati tim zadacima, ali održite ih zaposlenima i u pokretu. Tako će im i vrijeme proći brže, a i sami će se osjećati korisnije.

Neka zadaci potiču suradnju

Ako imate dvoje ili više djece, potaknite ih da mnoge stvari obavljaju zajedno. Stariji mogu pomagati mlađoj oko obavljanja zadataka, vježbati s njima učenje. Neka zajedno rade pokuse ili usavršavaju čitanje.

Ne moraju zajedno surađivati samo u školskim obvezama, možete ih zaposliti slaganjem puzzli ili kocki.
Ako imate jedno dijete, pridružite ga svojim kućnim obvezama. Neka asistira pri spravljanju ručka, sadnji cvijeća, čišćenju…

Više vremena za opuštanje

Školski dan je sada možda nešto kraći, ali je zato vrlo specifičan i možda čak i zahtjevniji nego prije. Zato kada je vrijeme za opuštanje u pitanju – budite i vi popustljivi. Ako su školske i sve druge obaveze završene, dajte djeci više slobode nego ranije. Ako je igranje igrica bilo ograničeno na sat vremena dnevno, neka sada bude produljeno na dva sata. Isto je i sa gledanjem tv-a.

Pustite ih da svoje slobodno vrijeme provedu baš onako kako žele, pa će biti spremniji na suradnju kada opet bude trebalo prionuti na učenje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.