Istaknute teme Odgoj

Okolina u kojoj dijete odrasta utječe na njegove buduće odnose – zauvijek

Za kasniju povezanost partnera i nošenje s emocijama presudna je okolina u kojoj dijete odrasta


Nedavna studija objavljena u “Psihološkoj znanosti” pokazuje da ljudi odrasli u toploj okolini punoj ljubavi i podrške imaju snažnije veze i bolje kontroliraju svoje emocije.
To je nagnalo znanstvenike da se zapitaju stječemo li glavne vještine koje su nam potrebne u raznim životnim situacijama još u djetinjstvu, odnosno, je li okolina u kojoj dijete odrasta ključna za buduće odnose?

Studija je podijeljena na dva dijela a njen početak datira još iz davne 1938 godine. U njoj se proučavala kvaliteta života muških studenata Harvarda te bostonskih tinejdžera kako bi se otkrila dječačka kvaliteta života u njihovom obiteljskom okruženju, odnosno, kakva je okolina u kojoj dijete odrasta.

Drugi znanstvenici su potom surađivali s tim muškarcima u njihovim srednjim godinama kako bi saznali koliko se uspješno nose s negativnim emocijama u svom životu.
Posljednja istraživanja provedena su od strane posve novih znanstvenika u doba kada su muškarci iz studije bili već u osmom desetljeću života. Proučavalo se u kolikoj su mjeri povezani s partnerima te koliko su im bili privrženi.

Bez obzira na socijalno-ekonomski status ispitanika, znanstvenici su došli do zaključka da su muškarci odrasli u toplom i povezanom obiteljskom okruženju sposobniji nositi se s negativnim emocijama kako u svojim srednjim, tako i kasnijim godinama. Također, pokazalo se da su oni i puno više povezani sa svojim partnericama.

Ova studija provedena je samo na muškarcima te ne predstavlja znanstveno utemeljenu činjenicu već pokazuje povezanost koju ne bi trebalo samo tako zanemariti.

Znanstvenici su temeljem dobivenih rezultata roditeljima ponudili i određene savjete:

– Postoji više načina kako prevladati činjenicu da niste imali idilično djetinjstvo. Jedan od načina je da aktivno radite na razvijanju toplijih i čvršćih odnosa punih povjerenja sada kada ste odrasla osoba. Naučite koristiti zdravije i bolje strategije pomoću kojih ćete se nositi s negativnim emocijama. Od velike je važnosti za boljitak i način na koji ćete odgojiti vlastitu djecu – zaključili su.

Foto: Kala Bernier

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.