Novosti i događanja

Ogulinski festival bajki – tri dana priča, radionica i zabave za cijelu obitelj

Ovogodišnji 16. Ogulinski festival bajke manifestacija je koju se svakako ovaj vikend od 11. do 13. lipnja isplati posjetiti s klincima. Na programu je puno predstava i radionica ali i pripovijedanja. Osim u Ogulinu, ove godine program će se održavati i na Kleku, posebnom mjestu za čuti bajku.

Do Ogulina će voziti poseban vlak, a ondje će djeca moći izrađivati i puštati zmajeve, izrađivati vilinske vjenčiće i kraljevske krune…

Ogulinski festival bajke je kulturno umjetnička manifestacija koja kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva veliča ime najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke. Ogulinske ulice i trgovi poprimaju ruho festivalskih scena i postaju poprište interakcije izvođača i publike, kreativnog stvaralaštva i pozitivne energije.

Neke od najboljih predstava hrvatske umjetničke produkcije, uličnog teatra, pripovijedanje i kreativne radionice potaknut će stvaralaštvo cijele obitelji i svih onih koji bar na tren žele živjeti bajku. Za Bajkoljupce i sve one koji žele uživo doživjeti maštu iz najpoznatijih bajki, ovo će pravi vikend za bijeg iz stvarnosti!

Festival donosi i izložbu malih životinjica i ptica u nedjelju, veliku zmajarsku radionicu, kao i zipline! I dok će mali uživati u predstavama, veliki će svoje znanje moći iskazati kroz PUB kviz.

Kompletan program po danima i satima pogledajte ovdje, a u nastavku pročitajte ukratko o programu.

U petak ne propustite veselo i šaroliko otvorenje uz slatke rođendanske muffine, a potom uživajte u predstavama kazališta Mala scena i Šareni svijet Zagreb. Od radionica svakako posjetite Escape the city, Izrada kraljevne krune, Vilinski kutak za izradu vilinskih vjenčića, Stakleno-drvena priča, Izrada cvijeća od najlon čarapa, Pišem svoju bajku. Tko je još bio u Ogulin – a nije Položio vozačku dozvolu za letenje na metli? Imat ćete priliku sva tri dana sudjelovati u radionici i kući ponijeti vozačku dozvolu koju možete dobiti samo u Ogulinu.

Od adrenalinskih aktivnosti posjetite Veseli turnir u tenisu za djecu do 9 g (TK Frankopan), Bajka o zmajevima – radionica izrade i puštanja zmajeva (Zmajoljupci) koje ćemo izrađivati i puštati na jezeru Sabljaci.

Kroz tri dana od predstava možete pogledati Sunce Djever i Neva Nevičica, Kraljevna na zrnu graška (Mala Scena); Osmjeh, sreća, dječja lica i jedna priča pričalica, Hrvatska u trenutku svakom avionom, brodom, vlakom, Tko donosi najljepši dar? Jaje, zeko ili dimnjačar?, U duru i molu za vrtiće i školu / Gdje raste zdrava hrana, usred polja ili stana (Šareni svijet); Čarobnjakov šešir (Vila Magic); Kesteni papaja (Cirkultura); Priče i bajke naše (Kazališna udruga MIST); Narodne priče iz Banovine – kamišibaji predstava (Udruga Kozlići), U carstvu ispunjenih želja – plesna predstava (Plesna škola Alegria); Čarobno pismo (Teatar Barakuda 2012). Svaki dan uživajte na ulicama grada u uličnom teatru. U subotu navečer će biti popularni Bajkoviti PUB KVIZ by Silvije Pleština – treba vrebati jer će se otvoriti prijava za timove!!!

U nedjelju možete posjetiti Izložbu malih životinjica i izložba ptica, u organizaciji udruga Krstokljun i Ogulinac.

Pripovijedanje svake godine čini okosnicu Ogulinskog festivala bajke te tako i ove, pripremili smo vam Susret s Ivanom i Hansom kroz umjetničko pripovijedanje i igru (Marijana Mary Mrvoš); Div i sreća koje pripovijeda Sandra Vukoja, koja ove godine prvi puta prisustvuje na našem festivalu; tradicionalne gošće Sabina Gvozdić i Jasna Held te kao posebna poslastica ove godine koja nam stiže iz Amerike, PERRY GROUND. Osim pripovijedanja u Đulinom vrtu u prijepodnevnim i popodnevnim satima svaki dan, ove godine novost je pripovijedanje na Kleku, u nedjelju u 12 sati poslušajte bajku Vještica u izvedbi Sabine Gvozdić.

A kako bi odlazak na Klek bio potpun, tu je HPD Klek koji je organizirao vođenu turu iz Ogulina (ispred scene Regoč u 9 sati) te poziva sve zainteresirane da se pridruže njihovoj avanturi na kojoj su osigurali i slana iznenđenja. Prijevoz iz Ogulina osiguran za ograničen broj posjetitelja do Bjelskog.

Tradicionalni vlak – Karlek kreće 12.6.2021. – Karlekom u bajku, polazak iz Zagreb GK u 9.00 sati-Karlovac 9.44 i dolazak u Ogulin je u 10.39 sati. Povratak iz Ogulina je u 16.45-dolazak u Karlovac 17.45 i Zagreb GK u 18.33 sati. Promotivna cijena je 25,00 kuna, djeca do 6 godina besplatno.

6. Ogulinski festival bajke je dobio novi vizualni identitet, a on je djelo mlade perspektivne ilustratorice Ane Salopek, Gospođica Ura , koja je inače Ogulinka. Ilustracija predstavlja vlak knjiga iz kojeg izlaze likovi i dolaze u naš Ogulin na Ogulinski festival bajke. Rađen je kao posveta 16. Ogulinskom festivalu bajke, Ivani Brlić Mažuranić i Godini čitanja, jer je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 2021. godinu proglasilo Godinom čitanja.

Foto: Turistička zajednica Grada Ogulina

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.