Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Od srijede moguće cijepljenje protiv gripe, hoćete li cijepiti sebe i djecu?

Cijepljenje protiv gripe za kronične bolesnike je besplatno, ostali plaćaju 60-ak kuna


Najbolji način za prevenciju gripe čija se epidemija očekuje početkom 2019. je cijepljenje, a ono će u domovima zdravlja biti dostupno već od srijede 7. studenoga. Pedijatri savjetuju cijepljenje protiv gripe za djecu, naročito onu koja boluju od kroničnih bolesti ali i trudnica te svih ostalih članova obitelji kako bi djeca bila čim manje izložena neželjenom i opasnom virusu.

Uz to, djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe, a češće su hospitalizirana zbog gripe nego zbog drugih zaraznih bolesti, i to najčešće u dobi do dvije godine. Simptomi gripe su glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima (tzv. algični sindrom) te kašalj uz izrazito visoku temperaturu (39 do 40 0C). Bolest obično nastupa naglo. Kašalj često može biti težak i dugotrajan, dok se drugi simptomi obično povlače kroz 2 do 7 dana.

Idealno je cijepljenje protiv gripe prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj. Tijekom prošle sezone gripe prijavljeno je 64.318 slučajeva i 30 smrtnih ishoda gripe zbog komplikacija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za ovu sezonu osigurao 320 000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni (2017./2018.). Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske  zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B. Naime, djelatne tvari cjepiva su površinski antigeni virusa gripe sljedećih sojeva:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-sličan soj
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-sličan soj
  • B/Colorado/06/2017-sličan soj (B/Victoria/2/87 linija).

Pedijatri savjetuju roditeljima da cijepe svoju djecu jer se kod njih gripa u značajno većem postotku može zakomplicirati upalama uha ili upalama pluća negoli se to događa u odraslih. Djeca se cijepe od navršenih šest mjeseci života. Nisu zapažene značajnije nuspojave cijepljenja, tek vrlo rijetko blaga bol na mjestu uboda i blagi znaci prehlade. Djeca koja boluju od kroničnih bolesti spadaju u visokorizičnu skupinu kod kojih može doći do opasnih komplikacija i ona bi se obavezno trebala cijepiti protiv gripe.

Zbog zaštite visokorizične djece trebali bi se cijepiti i osobe koje su s njima u kontaktu. Osim toga, preporučuje se da se cijepe i djeca s kroničnim plućnim bolestima, djeca s prirođenim srčanim bolestima, bolestima bubrega, djeca sa šećernom bolešću te ona s oštećenjem imunosnog sustava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo cijepljenje također preporučuju i trudnicama.

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno prema odluci HZZO-a:

  • osigurane osobe starije od 65 godina
  • kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani)
  • zdravstveni radnici

Građani se kao i ranijih godina mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se cijepljenje protiv gripe provodi od 9:00 do 15:30 svakim radnim danom.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 % – 30 %. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan – dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

gfoto: madaise

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.