Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Od ponedjeljka omogućen povratak sve djece u vrtiće i škole

Od ponedjeljka će sva vrtićka i školska djeca od 1. do 4. razreda moći u svoje razrede. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuli su da će se nastava organizirati po posebni epidemiološkim propisima i da će djeca biti sigurna. Istaknuli su da se rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje uputa smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće.

Roditelji netrebaju potpisivati izjave, a omogućit će se i naknadni dolazak u vrtiće i škole

Djeca će se i dalje morati pridržavati razmaka, no više od međusobnog kontakta, pazit će se da se izbjegavaju kontakti djece iz različitih vrtićkih grupa i školskih razreda.

Prema novim uputama u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više, ovisno koliko ih je bilo i ranije. Podsjetimo, dosad je bilo dozvoljeno maksimalno devetero djece.

Još nije poznato hoće li se za djecu od 1. do 4. nastaviti održavati i Škola na trećem no za pretpostaviti je da će se ona održavati sve dok Ministrstvo ne dobije informaciju o povratku svih učenika u škole.

Škole tako do ponedjeljka trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

1. Preporučeno je poštovanje fizičke udaljenosti od 1.5 m iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, treba organizirati rad u većoj prostoriji ili odijeliti razredni odjel u dvije grupe.
3. Roditelji neće morati potpisivati izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status.  
4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili u organiziranom prijevozu.
5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.
6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmeti, ali tijelesni odgoj i će se održavati samo na otvorenom prostoru.
7. Roditelji moraju svako jutro mjeriti djeci temperaturu, ako je ona povišena dijete se ne smije slati u školu.
8. Roditelji također ne smiju biti u pratnji djece ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa) ili su u samoizolaciji.

Foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.