Novosti i događanja

Očeve najčešće kritiziraju supruge jer djecu ne znaju disciplinirati i loše ih hrane

Gotovo polovica očeva smatra da je kritika nepravedna, a svakog petog oca je i obeshrabrila

U odgoju djece, očevi su najčešće oni u koje se upire prstom da loše rade taj posao, bez obzira koliko se trudili. Tako se gotovo nitko neće uzrujati ako se očeve metode odgoja i razni odgojni potezi ocrne u društvu, ako služe za ismijavanje i ako neka mama kaže: lakše mi je samoj jer iza njega i tako moram sve popravljati.

I dok zaista ima očeva koji se gotovo uopće ne trude ili se trude minimalno, nije zgodno dijeliti očevima kritike samo zato što će neke stvari napraviti na drugačiji način. Da ih takvi komentari “ubijaju” potvrdili su i znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu. Oni su naime proveli anketu među očevima (713 očeva djece od 0 do 13 godina) od kojih je oko polovica kazala da su se suočili s kritikom oko roditeljstva.

I dok mnogi očevi (49%) tvrde da reagiraju na kritiku na pozitivan način, kao što je promjena u nekom aspektu roditeljstva ili traže više informacija o kritici (40%), drugi su imali suprotnu reakciju.

Naime, više od četvrtine očeva kritike su učinile manje sigurnima u svoje roditeljske sposobnosti, a svakog petog oca je kritika obeshrabrila da se još više uključi u roditeljstvo. Mnogi očevi (43 posto) također vjeruju da je kritika često nepravedna.

Prema izjavama očeva, najčešće kritike bile su na discipliniranje djece što nije ni čudno jer je upravo to pitanje oko kojeg se partneri najviše spore. Naime, nije neuobičajeno da se roditelji ne slažu oko pitanja kada bi dijete trebalo prizivati na red i poštivanje pravila ali to je jedno od najvažnijih područja za roditelje da pronađu zajednički jezik.

Druga najčešća prozivka očeva je oko prehrane djece, potom oko “nedovoljne” pozornosti prema djeci te kritika da se igraju previše grubo.

Druge teme kritika odnosile su se na odlazak djece na spavanje (24%), oblačenje (23%) i sigurnost (19%).

Najčešći pak izvor kritike dolazio je iz obitelji – obično drugi roditelj (44%), bake i djedovi (24 posto), a slijedili su ih prijatelji očeva (9 posto).

Devet od deset očeva izjavilo je da većina tata dobro brine o svojoj djeci. Njih 11% smatra da učitelji u školi pretpostavljaju da nisu upoznati s potrebama ili ponašanjem svog djeteta, a 12% smatra da liječnik ili medicinska sestra pretpostavljaju da nisu upućen u zdravlje djeteta.

Znanstvenici smatraju da očeve koji se trude ne treba omalovažavati, isključivati i kritizirati čak niti unutar veze ili obitelji jer čak i suptilni oblici podcjenjivanja mogu potkopati povjerenje očeva ili poslati poruku da su oni manje važni za dobrobit njihovog djeteta.

foto: pixabay.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.