Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Objavili sliku štićenice SOS-Dječjeg sela, mame na Facebooku oštro reagirale

Krši li se ovime privatnost i narušava dostojanstvo štićenice SOS-Dječjeg sela?

SOS-Dječje selo Hrvatska objavilo je sliku svoje štićenice Korine, osmogodišnjakinje koja uskoro ponosno kreće u prvi razred. Korina je, napisali su u Facebook postu, došla kod njih kao prijevremeno rođena beba, a danas ne može dočekati da 6.rujna sjedne u klupu s vršnjacima.

-Korina je naša superherojka, a vi možete postati njezin heroj – napisali su te uz link pozvali ljude da se uključe u akciju te odaberu iznos mjesečne uplate.

No, objava je otišla u posve drugačijem smjeru. Nekolicina majki napala je Dječje selo da krši privatnost djevojčice objavljujući tako javno njezinu sliku te ju usput koristeći i kako bi priskrbili donacije.

Neke su reagirale pišući mailove da se ukloni Korinina slika, a jedan je komentar oštro osudio objavu:

-Što s vama nije u redu? Malodobno dijete na ovakav način izlagati javnosti? Skupljati lajkove i brojke ispod slike? Ovo je negativan utjecaj na djetetovu samosvijest!

Iz Dječjeg sela uskoro su reagirali na komentare objasnivši kako njihovi štićenici odrastaju u sretnom i sigurnom okruženju, a zaštita dječjih prava vodi ih pri ispunjenju njihove misije.

I dok se jedni hvataju za glavu, drugi u svemu ne vide ništa sporno.

-Pljuvači, ohladite malo! Dijete je sretno, ide u školu, Svi kače slike djece, sad odjednom paljba. Mala ima one koji brinu o njoj, zar je bitno gdje je, nije sama – uzvratile je jedna žena.

A što u svemu vidi pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević?

-Na žalost, primjer objave na stranicama SOS Dječjeg sela Hrvatska ne predstavlja primjer dobre prakse, ponajviše zbog poruke koja je u njoj sadržana. Ponajprije smatramo neprimjerenim isticati razlog zbog kojeg se dijete našlo u SOS Dječjem selu. Također je neobično da se iz poruke može zaključiti da se građane poziva da doniraju upravo za djevojčicu na slici (da postanu „njezini heroji“), iako je vjerojatnije da se donacije prikupljaju kao podrška djelovanju SOS Dječjeg sela Hrvatska – odgovorili su iz ureda pravobraniteljice.

Također, primijetili su kako se čini da spomenuta objava i poruka odudaraju od ostalih na njihovim stranicama, koje su uglavnom izrazito pozitivno intonirane, primjerice, kao poruke u kojima djeca poručuju što žele biti kad odrastu. 

U pogledu suglasnosti za objavu slike djeteta, istaknuli su iz Ureda, uz prethodni uvjet zaštite njegove dobrobiti, važno je da djetetovi roditelji ili skrbnici daju suglasnost, ali i da samo dijete dobije mogućnost izjasniti se o tome.

Post je nakon mnogo negativnih komentara izbrisan te potom izmijenjen, ali i dalje se pozivaju donatori da budu Korinini heroji.

Foto: Freepik, Facebook stranica SOS-Dječje selo

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.