Blog Mamina posla Istaknute teme

Obiteljsko ljetovanje na Jadranu – plati i plači čitavu godinu

obiteljsko ljetovanje

Obiteljsko ljetovanje sve si manje ljudi može priuštiti


Baš volim naše more jer gdje god sam drugdje otišla nije to to. Na primjer ležiš na plaži u Španjolskoj, nepregledni kilometri pijeska, nigdje drveta za skloniti svoju napaćenu i još nepocrnjelu kožu. U moru valovi koji bi progutali tebe a kamo li malu djecu (osim možda malu djecu male surfere), a dokle god pogled seže ništa na horizontu. Ništa bolje u Italiji. niti Tunisu. Barem meni. Kod nas je baš nekako po mjeri čovjek i obitelji.

No, ono što nije po mjeri jedne prosječne hrvatske obitelji su svakako cijene. A kad pogledam omjer cijene i onoga što se za tu cijenu nudi- što reći…možda oni valovi i nedostatak stabala i nisu tako strašni. Sjećam se kad sam zadnji put ljetovala jeftino u sezoni, a da nije bilo u šatoru kojeg obožavam. No, došla su djeca i kada su posve mala, šator je spremljen za bolje dane.

Dakle, prije par godina ljetovala sam za nekih 45 eura dnevno u srpnju. U Sukošanu. Može li se još negdje za te pare ljetovati, ne znam. Ja nisam našla. Možda na nekom otoku gdje ću ostaviti najmanje 500 kuna tamo i 500 kuna natrag da se prevezem luksuznim plovilom zvanim trajekt. Možda i više. nisam informirna jer trajekte otkako imam obitelj i auto izbjegavam kao kugu.

Uglavnom, ono što sam dobila prije par godina za tih 45 eura u Sukošanu nije puno. Zapravo, budući da sam za tjedan dana platila koliko je u Zagrebu tada došla mjesečna stanarina, mogla sam definitivno dobiti više od pogleda i simpatične terasice. Dakle apartman s jednom spavaćom i dnevnom sobom. Dnevna soba i nije u stvari dnevna soba nego neka udubina u zidu gdje je jedva stao dvosjed, a preko puta jedan stari tv.

Kuhinja – plastični stolnjak za stol koji je valjda iskorišten već 5000 puta, od suđa osnovno, dva kola za kuhanje, mali frižider. Ali spavaća soba mi je bila zakon – vlasnik je ponosno napisao da i u njoj ima tv. I bio je. Negdje gore, u najdaljem kutu sobe, mali, najmanji televizor na svijetu. Nikada nisam vidjela televizor mikroskopske veličine. Stvarno trebaš imati pilotski vid da ga uopće vidiš, a kamo li slova na ekranu. Ali ono što je napisano, isporučeno je. Hvala. Čak i više od toga. Vlasnik nam je onako ponosno ispričao da je nama dao bolji i prostraniji apartman nego “nekim Bosancima” koji su odsjeli do nas.

U tom trenutku nisam razmšljala na što li tek liči taj apartman, jednostavno sam bila sretna što smo mi dobili onaj “prostraniji”. A za iste pare. Bravo mi!

Prošle godine relativno povoljni apartmani koje sam našla bili su udaljeni 3,5 kilometara od plaže ili je u njih zadnji put bilo uloženo 76′. Ajme ljudi, pa toliko zaradite preko sezone, ajmo, spakirajte se i posjetite Ikeu i malo modernizirajte namještaj. Ako za tjedan dana na našem divnom Jadranu moram ostaviti trećinu ili pola plaće, onda da barem ne tražim tv povećalom i da ne spavam na kauču na kojem su vaše prababe ležale.

Ako već nudite kutiju šibica kao apartman, neka ta kutija šibica bude tip top, a ne kada uđem u kupaonicu pomislim kao da sam ušla u vremenski stroj i to vremenski stroj s vrlo ružnim pločicama.

Onda sam prošle godine odsjela  u apartmanu koji je stajao 70 eura dnevno. I izgledao je super. Onako kako apartman treba izgledati. No, za taj poduhvat trebalo je štedjeti par mjeseci. I sretan si. Sretan što si nekoliko mjeseci otkidao od usta da nekome ostaviš 500 eura. e da, zaboravila sam napisati i da smo ga podijelili s rođacima. Jer kod nas moraš dijeliti da bi mogao opstati.

Broj djece se povećao, sad ih je već dvoje. Apartman sa jednom spavaćom sobom i dnevnim boravkom uskoro neće biti dovoljan, Pogotovo onakav s dnevnom sobom aka izbočinom. Ali koliko stoj ijedan normalno uređen obiteljski apartman čije pločice ne datiraju iz doba Marije Terezije niti je štednjak stigmatiziran s dva strujna kola?

Ove godine spletom okolnosti neću ljetovati na Jadranu, ali gledam po nekim grupama apartmane koji se nude i koliko iznajmljivači za njih traže. Pa gledam i ne vjerujem. Što se dogodilo od prošle godine?! Jesu li svima osim meni porasla primanja za 560 posto pa su te cijene sada normalne? Ili su sad to neki apartmani sa 34 zvjezdice?

Vidim nudi jedna cura za 120 eura lijepi apartman za četveročlanu obitelj. Ako imate sreće pa vas je samo troje, možete odsjesti kod nje za 80 eura. Ali kao vas je troje i beba, ona ipak preporučuje da odsjednete u ovom od 120 jer ovaj od 80, ako ne znate čitati je za tročlanu obitelj! A troje odraslih i beba su četveročlana obitelj. Koja mora dati preko 6000 kuna da bi se odmorili tjedan dana. Je li to normalno?

Ili ćemo mi s obiteljima kojima treba malo više prostora ići na more u predsezoni, najbolje u 5. mjesecu jer ćem osi možda eventualno tada i to teškom mukom moći priuštiti smještaj. A i listopad je isto lijep, kada svi drugi turisti odu, možemo mi domaći da navalimo s guštom na svoje, već prohladno more.

Neki ponosno ističu kako su njihovi apartmani ipak prihvatljivi, samo 60 eura. Jesu nekome, no kada se pogledaju naše mizerne prosječne plaće, onda, ako imamo i samo pola mozga možemo zaključiti da to i nije baš povoljno. A što bih ja sad htjela?! Da mi netko da za džabe?! Ne mora baš za džabe, ali bi bilo lijepo i da kilogram paradajza na moru ne plaćam 40 kuna, a kilogram lubenice 15 itd…To je dodatni ukras našeg turizma…Ono što ti nisu izvukli iz džepova u apartmanu, sigurno hoće u trgovini. Pa se ti samo smij Česima i Poljacima i njihovim paštetama i kokošima koje vuku sa sobom.

Ove godine, spletom okolnosti koje sam već spomenula, ljetujem na Floridi. Radije ne bih, ali tako me je život odnio. Tamo za jedan dan u kući s prostranim dvorištem, dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom, obiteljskom sobom, kuhinjom, praonicom i klimom plaćam oko 65 dolara dnevno.

Neka ti onda Floride, zaurlat će lokal – patrioti. Pa i neka mi je. Mi nudimo ono što nitko ne nudi, mir, ljepotu, sigurnost. Naravno. ali ja si tu ljepotu, mir i sigurnost ne mogu priuštiti. Jeftinije mi je letjeti 12 sati u zemlju koja je višestruko bogatija od naše i tamo ljetovati za manje novaca. Je li to u redu? ili normalno? I ne, kuća ne izgleda kao da je iz 19 stoljeća. Kao što naši nešto jeftiniji apartmani izgledaju.

Isto me tako zanima, kako bi naši vrli domaćini s juga reagirali kada bi ih dočekale slične cijene najma stanova u Zagrebu? Ali mi smo očito glupi jer tjedan dana mora stoji više od tjedan dana fakulteta.

Također, našem narodu je sramota priznati da nemaju za more, da su im cijene previsoke, ajde možda su malo visoke, ali imamo m iza to. Reći će da im je pljačka ok, jer sramota je reći da nemaš. A oni koji baš nemaju, ti će ostati kući i smisliti razlog zašto ostaju.

Najbolje je pak samcima koji se udruže s prijateljima i onda zajedno njih 6 odu u apartman i svatko iskešira puno ali ipak imaju osjećaj da su dali malo jer znaju kako je nama koji smještaj plaćaju iz jednog budžeta. Ne isplati se imati djecu i krenuti na luksuznu, elitnu destinaciju zvanu Jadran.

 foto: Robert Wallace

Komentirajte