Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Obilježite Noć knjige na poseban način: Spavanje u knjižari uz razne radionice, poklone i puno dobre zabave

Noć knjige

Noć knjige obilježite na nesvakidašnji način – spavanjem u knjižarama


Jeste li se ikad nadali da će vas netko zaključati u knjižari kako biste cijelu noć imali sve knjiške naslove koji postoje samo za sebe? Deset će sretnika uoči Noći knjige doživjeti upravo to – a sve uz bogate poklon pakete, slasne grickalice i ukusne napitke te udobne vreće za spavanje.

Da se u Hrvatskoj slabo čita, znaju i vrapci na grani, a je li se štogod promijenilo nabolje saznat ćemo tijekom ovogodišnje Noći knjige kada će se predstaviti najnoviji rezultati istraživanja o čitanju.

No bez obzira na porazne statistike, mladi i inovativni knjižarski lanac Hoću knjigu, koji od lipnja 2017. djeluje na sedam lokacija diljem Hrvatske, pokazuje da su podaci o slaboj čitanosti u Hrvata za njih samo – brojke. Bogatim su programom, koji uključuje predavanja o astronomiji, radionice za djecu, promocije domaćih i inozemnih autora, kvizove, ali i pravo spavanje u knjižari naziva Čarobni spavanac, kao debitanti visoko podigli ljestvicu za ostale kolege iz branše.

Ideja spavanja u knjižari rodila se nakon čitanja članka o poznatoj knjižari Waterstones u kojoj je, igrom slučaja, zaglavio jedan kupac. Nakon što je ostao zaključan u knjižari nakon radnog vremena, pomoć je pokušao dobiti putem društvenih mreža i izazvao čitav val poruka onih kojima je san prespavati u knjižari u blizini najdražih knjiških naslova. Waterstonesu nije preostalo ništa drugo nego organizirati spavanje u knjižari za nekoliko sretnika – a u tu smo se avanturu odlučili upustiti i mi iz Hoću knjigu – ispričala je Sanja Srdić, voditeljica marketinga iz Hoću knjigu. 

Program Noći knjige u Hoću knjigu počinje u 17 sati prikazivanjem nagrađivanog animiranog filma Ježeva kućica, a službeni dio završava u 22 sata predavanjem poznatog hrvatskog astronoma Koradea Korlevića. Tada počinje i zatvoreni dio programa isključivo za 10 sretnika koji će prespavati u knjižari.

U svakoj smo knjižari htjeli organizirati barem jedno događanje, stoga će se po prvi put u svih naših sedam knjižara program odvijati paralelno. U Splitu i Varaždinu čitat će se Harry Potter, u City Centru, Areni i riječkom Toweru održavat će se Disney i PJ Masks radionice te druženje sa Super Wings maskotama za djecu, dok će Mala Bogovićeva (Bogovićeva 5) ugostiti prvu izložbu raznih izdanja Malog princa i to u romantičnom ugođaju pod svijećama. U našoj najvećoj knjižari u samom centru grada (Bogovićeva 7) održat će se i dvije promocije knjiga; “Vodim te u Tokio” domaće autorice Danice Juričić Spasović za najmlađe čitatelje te autorice famoznog trilera “Ne vjeruj svojim očima” inozemne autorice Sarah Pinborough -najavila je Srdić.

No zašto bi se čak i najveći knjigoljupci upustili u spavanje u knjižari? Odgovor se krije u maštovitom programu za spavače, mogućnosti cjelonoćnog čitanja svih naslova dostupnih u knjižari, no i bogatim nagradama kojima će se nagraditi njihov avanturizam.

Tu su bogati poklon paketi, grickalice i osvježavajuća pića koja poklanjaju sponzori, kao i vreće za spavanje koje će grijati mališane u njihovoj noćnoj pustolovini.

Iz Hoću knjigu poručili su kako vjeruju da će ovo svim sudionicima biti nezaboravno iskustvo.

Potencijalni spavači svoju prijavu moći ispuniti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/VPlk6ZNv3Bo8TUlx2.

Program po knjižarama:

MEGASTORE, ZAGREB

PROGRAM ZA DJECU

17:00-18:00 Prikazivanje Ježeve kućice (prijava na: https://goo.gl/forms/axlAtc7XIKCweFZ62)

18:00-19:00 Promocija Danica Juričić Spasović

19:00-19:45 Radionica Bright Bugz (prijava na: https://goo.gl/forms/AxJQ2Pbr7fv8qBkm2)

20:00-21:00 Radionica Ministarstva Magije (prijava na: https://goo.gl/forms/9bBgIdaPUCrPxzpv2)

PROGRAM ZA ODRASLE

19:30-20:30 Promocija knjige “Ne vjeruj svojim očima”

21:00-22:00 Predavanje Koradea Korlevića “Meteoriti, kamenje koje pada s neba”

21:00-23:00 Hoću kviz – Harry Potter tematika (prijava na: https://goo.gl/forms/wXb2onw1ihTtfSXN2)

PROGRAM ZA SPAVAČE

22:00-23:00 Poseban Book Club

23:00-00:00 Lov na knjige

00:00-… slobodne aktivnosti

08:00-08:30 – knjiški fitness

MALA BOGOVIĆEVA, ZAGREB

Noć knjige pod svijećama

18:00-20:00 Izložba raznih izdanja Malog princa

CITY CENTAR WEST, ZAGREB

18:00-19:00 Disney/PJ masks radionica (prijava na: https://goo.gl/forms/5HULuwCz4AkNtjEI2)

ARENA CENTAR, ZAGREB

18:00-21:00 Druženje sa Super Wings maskotama

TOWER CENTAR, RIJEKA

18:00-19:00 Disney čitaonica (prijava na: https://goo.gl/forms/gOztABA1SZlXhSe13)

HOĆU KNJIGU, VARAŽDIN

Noć knjige pod svijećama

18:00-20:00 Večer čitanja Harryja Pottera

JOKER CENTAR, SPLIT

18:00-21:00 Večer čitanja Harryja Pottera

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.