Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Nuspojave cijepljenja za 2018. – crvenilo, otekline i lezije na koži te temperatura, rijeđe proljev i gubitak svijesti

U Hrvatskoj je u proteklih nekoliko tjedana zabilježeno 51 oboljelih od ospica, koliko je slučajeva zabilježeno od 2014. do 2018. Najviše slučajeva je u Gradu Zagrebu (29 oboljelih), a od svih oboljelih 23 osobe su necijepljene, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 6 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 17 osoba je cjepni status nepoznat.

Stručnjaci tvrde da nisu sve bolesti nakon primljene doze nužno nuspojave cijepljenja

Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Da bi se ovakvi scenariji spriječili, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na važnost cijepljenja što je dovelo do značajne redukcije bolesti protiv kojih se cijepi. Budući da se mnogi plaše posljedica cijepljenja, Zavod prati i nuspojave, a upravo su objavili podatke za nuspojave za 2018. godinu navodeći da je prijavljeno 212 nuspojava.

Iz Zavoda napominju da prijava štetne reakcije nastale nakon cijepljenja ne znači nužno uzročno-posljedičnu vezu. Za neke nuspojave, npr. lokalnu reakciju na mjestu primjene cjepiva, može se lako odrediti da postoji uzročno-posljedična veza, dok je za neke poput povišene tjelesne temperature koja nastane nakon cijepljenja teško sa sigurnošću utvrditi je li uzrokovana cjepivom ili bolešću koja je nastala neovisno o cijepljenju

Program cijepljenja u 2018. godini se provodio prema slijedećem rasporedu:

Novorođenčad: BCG vakcinacija Novorođenčad HBsAg-pozitivnih majki (sve trudnice se obvezno testiraju): hepatitis B imunizacija u rodilištu odmah po rođenju prema postekspozicijskoj shemi (0, 1, 2, 12) uz primjenu imunoglobulina.
S navršena dva mjeseca života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
S navršena četiri mjeseca života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
S navršenih šest mjeseci života: kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
2. godina života: – po navršenih 12 mjeseci života MoPaRu – kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTPa-IPV-Hib-hepB
6. godina života: DTPa
I. razred osnovne škole: MoPaRu (pri upisu u školu) IPV
VI. razred osnovne škole: Hepatitis B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze
VIII razred osnovne škole: Td, IPV

  • Nuspojave nakon primjene DTPa-IPV-HepB-Hib cjepiva: Prijavljena je ukupno 41 nuspojava nakon cijepljenja Hexacimom, te 6 nakon primjene Infanrix Hexa. Lokalne reakcije – 34 prevladavaju među prijavama nuspojava na cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca i kombinacijama s tim cjepivom. Dio prijavljenih lokalnih reakcija praćen je povišenom tjelesnom temperaturom (19) i neutješnim plačem kod dojenčadi ili osipom. Ponekad su ove lokalne reakcije opsežne (8), tj. veće od pet centimetara u promjeru, a mogu zahvaćati cijelo bedro (ili nadlakticu, ovisno o mjestu primjene). Sve su lokalne reakcije prošle uz simptomatsku terapiju u roku od 1-7 dana.
  • Nuspojave nakon primjene cjepiva cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa (Priorix):. Povišena tjelesna temperatura (pireksija) praćena osipom te glavoboljom prijavljena je u 17 slučajeva. Prijavljene su tri alergijske reakcije od kojih su se dvije očitovale kao urtikarija (lezija na koži) po ekstremitetima i trupu. Sve alergijske reakcije su se povukle na primijenjenu terapiju. Pristigla je i prijava jednog slučaja oticanja limfnih čvorova 25 dana nakon cijepljenja no kasnijom obradom utvrđeno da se radilo o adenovirusnoj infekciji, te prijava jednog prolaznog sinovitisa kuka (virozna upala kuka). Ova dva slučaja ne mogu se nužno povezati s cijepljenjem već s drugim virusnim oboljenima. Prijavljena je i jedna nuspojava nakon cijepljenja cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubele te cjepivom protiv dječje paralize (Priorix + Imovax polio), radilo se o pojavi povišene temperature uz glavobolju dan nakon cijepljenja u trajanju jedan dan.
  • Nuspojave nakon cijepljenja protiv hepatitisa B (Engerix B). Alergijske reakcije očitovale su se osipom i urtikarijom (6), te u jednom slučaju pojavom crvenila lica, vrata i prsa uz osjećaj otežanog disanja odmah po primjeni cjepiva. Sve alergijske reakcije povukle su se na terapiju. Prijavljena je i jedna sumnja na razvoj akutne ataksije (nedostatak koordinacije mišića) nakon treće doze cjepiva protiv hepatitisa B. Mjesec dana nakon cijepljenja kod djeteta uočena nesigurnost u hodu, zanošenje, smetnje vida i koncentracije. Dijete je hospitalizirano i široko obrađeno, postupno povlačenje simptoma uz dodatne kontrole neurologa.
  • Nuspojave nakon primjene DTPa (Boostrix) protiv tetanusa, difterije i hripavca: Prijavljeno je 17 lokalnih reakcija, od čega je dio opisan kao opsežne lokalne reakcije (8) te je dio bio praćen povišenom tjelesnom temperaturom (9). Sinkopa, kratka nesvjestica uslijedila je odmah nakon cijepljenja uz pojavu toničko kloničkih grčeva u trajanju od par sekundi, te se dijete oporavilo bez terapije i bez posljedica. Četiri prijavljene lokalne reakcije nakon primjene cjepiva protiv difterije i tetanusa, odnosile su se na pojavu crvenila i otekline na mjestu primjene cjepiva, dvije su bile praćene povišenom tjelesnom temperaturom. Sve prijavljene nuspojave povukle su se bez dugoročnih posljedica.
  • Nuspojave nakon primjene cjepiva protiv dječje paralize (IMOVAX POLIO): Prijavljene su ukupno 3 nuspojave na cjepivo protiv dječje paralize, jedna se odnosila na pojavu povišene temperature tjedan dana nakon cijepljenja, jedna prijava kratkotrajnog gubitka svijesti odmah po cijepljenju, te jedna prijava bolova i grčeva u nogama uz glavobolju dan nakon cijepljenja. Sve prijavljene nuspojave povukle su se bez dugoročnih posljedica.
  • Nuspojave nakon HPV cijepljenja: Prijavljeno je ukupno 10 nuspojava nakon cijepljenja cjepivom Gardasil 9, te jedna nuspojava (lokalna reakcija, glavobolja, bol u prsima) nakon primjene HPV cjepiva za koje prijavitelj (ljekarnik) nije upisao naziv cjepiva. Od 10 prijavljenih nuspojava na Gardasil 9, osam se odnosilo na neurovegetativne reakcije (glavobolja, mučnina, slabost, povraćanje), jedna na generalizirani osip, te jedna lokalna reakcija.
  • Nakon cijepljenja polisaharidnim pneumokoknim cjepivom (Pneumovax 23): prijavljeno je osam lokalnih reakcija (četiri opsežne).
  • Nakon cijepljenja pneumokoknim konjugiranim cjepivom: (Prevenar 13) prijavljeno je deset reakcija od toga 9 lokalnih reakcija praćenih povišenom temperaturom (1 opsežna), te jedna pojava kratkotrajnog proljeva na dan cijepljenja.

foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.