Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Novorođenče mi je ispalo iz marame i ozlijedilo glavu

Tračanje, skakanje, vožnja romobilom…sve je to zabranjeno ako nosite dijete kako ne bi ispalo iz marame


Amerikanka Kelly odlučila je na četvrti rođendan starijeg sina odvesti u Zoološki vrt. Kada su stigli, mlađe dijete s nepunih devet tjedana stavila je u nosiljku no dok se saginjala da uzme kapu, novorođenče je ispalo iz marame i glavom udarilo u asfalt.

– Mislila sam da gubim svoju bebu jer je nekoliko puta do dolaska hitne pomoći gubio svijest – ispričala je kasnije majka.

Srećom, njezin sin je preživio, ali i izbjegao trajno oštećenje.

– Imao je prijelom glave no nije došlo do unutarnjeg krvarenja, a dvadeset i četiri sata kasnije, nitko ne bi rekao da je to dijete ispalo iz marame  i udarilo svom težinom u glavu – rekla je Kelly.

O nesreći je ispričala medijima kako bi upozorila druge roditelje na opasnost od nošenja djece u marami ili nosiljci.

– Molim vas, uzmite vremena da pravilno zakopčate dijete, kako u nosiljci tako i u kolicima i automobilu. Nesreće se mogu dogoditi tako brzo – kazala je.

Dodala je da je inače veoma oprezna i da nije sigurna što je toga dana pošlo po zlu.

– Obično sam pažljiva i uvijek provjerim dva puta sigurnosne kopče i pojaseve pa mi nije jasno što sam propustila. No, očito je da sam nešto krivo napravila i da nisam provjerila jer se ova strahota ne bi ni dogodila pa želim poručiti drugim roditeljima da više paze. Ako barem na nekoga ova moja priča ostavi traga i počne se više brinuti za sigurnost moj apel će imati smisla – rekla je Kelly.

Budući da su nosiljke i marame za bebe postale jako popularne te da ih koriste i mame i tate, nije na odmet upozoriti na što je posebno važno obratiti pažnju kod nošenja djece u njima.

Tako osim pravilnog vezanja i kopčanja treba obratiti pozornost da su dišni putevi bebama slobodni, beba mora biti u bliskom položaju uz mamu ili tatu, mora biti u uspravnom položaju te treba paziti  da se ne može savijati. Također, nosiljke su same po sebi dizajnirane tako da je dijete u njima sigurno no to se ne podrazumjeva u situcijama ako se saginjete. U tom slučaju, dijete treba pridržavati rukama kako se ne bi dogodilo da padne.

Iako je moguće dijete u nosiljci namjestiti i na drugi način od onog prema uputama, to ne činite jer je nosiljka napravljena da dijete može u njoj disati bez problema no ako se dijete stavlja u ležeći položaj dišni kanali se mogu lako zatvoriti i može doći do gušenja. Dok je dijete u nosiljci nemojte ni trčati, skakati, voziti bicikl ili romobil jer postoji mogućnost od pada pri čemu dijete nastrada i od pada i težine roditelja.

Foto: Suzanne Shahar

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.