Edukacija i savjeti Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Novorođena beba u prvoj šetnji – kada i kako ju pritom obući?

beba u prvoj šetnji

Beba u prvoj šetnji treba biti odjevena sukladno vremenskim uvjetima, uvijek malo “deblje” od roditelja


Česta su pitanja mladih roditelja kada, kako i koliko dugo s bebom izići van i najčešće traže pravilo po kojemu bi se ravnali. Nadam se da vas svojim odgovorima neću razočarati, jer vam želim ukazati na nekoliko segmenata o kojima treba voditi računa jer univerzalnog pravila, “sada može”, a “sada ne može”, jednostavno nema…

Činjenica je da izlazak “na zrak” nije naštetio nikome pa tako neće naštetiti ni novorođenom  djetetu. Često puta kod ovakvih pitanja zaboravimo na majku od čijeg fizičkog, psihičkog i zdravstvenog stanja ovisi skrb i briga  oko djeteta. Stoga, ako se majka osjeća dobro, može slobodno hodati (međica ju ne boli ), sama ima želju uhvatiti malo svježeg zraka jer joj je dosadilo biti u kući, onda može izići u šetnju s djetetom.
Novorođeno dijete se može postupno izvesti na zrak, recimo na balkon, lođu ili u dvorište u prvom tjednu života i to u samom početku na nekoliko minuta, kako bismo ga postupno privikavali na drugačiju sredinu nego što je topla soba.
Naravno mora biti prikladno odjeveno. Slijedeći izlazak ili drugi dan možemo produžiti vrijeme boravka za još nekoliko minuta tako da bi otprilike dijete sa mjesec dana starosti moglo biti vani i do sat vremena. Uvijek treba voditi računa o godišnjem dobu i  dijelu dana. Ako je zima kao sada, ako ne pada kiša, snijeg ili jako ne puše vjetar onda biramo dio dana oko podneva i taj prvi izlazak doista treba biti simboličan.
Ako se pak radi o proljeću ili jeseni, moramo voditi računa o koncentraciji peluda u zraku(naravno prateći vremensku prognozu) te bi onda izlasci bili najprikladniji negdje oko 8-9 sati ili pak poslijepodne oko 16-18 sati ili poslije kiše kada je koncentracija peludi u zraku najmanja.
Uvijek treba voditi računa da li u obiteljskoj anamnezi postoji nekakva sklonost alergijama, što nam je jako važno znati ako je količina peludi visoka, ne samo zbog reakcije koje se mogu pojaviti na koži djeteta već i zbog dišnih organa. Ako je pak ljetno doba i sunce jako prži sve ove upute padaju u vodu jer  tada doista moramo prilagoditi izlaske na način da jake ultravioletne zrake ne naštete nježnoj dječjoj kožici. Tada su izlasci preporučljivi u jutarnjim satima i boravak vani najduže do 10 sati ili poslijepodne od 17 sati.
Što se tiče odijevanja djeteta, djeca su termolabilnija nego mi odrasli, pa se onda najbolje ravnati osim po godišnjem dobu, dobi dana i po našim vlastitim načinima odijevanja. Npr. ako je vama ugodno u jednom rukavu djetetu obavezno obucite dva. Nogice obavezno trebaju biti obučene pogotovo zimi. Kako kod izlazaka najčešće koristimo kolica ili nosiljku, i u jednom i u drugom slučaju moramo prilagoditi djetetovu odjeću. Ako dijete leži, uputno ga je pokriti dekicom ili plahticom (zavisi o godišnjem dobu ).
U zimskom periodu uputno je djetetu na glavicu staviti prozračnu platnenu ili vunenu kapicu, a tijekom ljeta prozračni šeširić kako bismo zaštitili fontanelu. Isto tako važno je napomenuti da u ljetnim mjesecima, pogotovo na moru, nikada dijete nemojte ostaviti potpuno golo niti u hladu već ga prekrijte laganom plahticom ili pelenicom pogotovo ako spava. Ovdje dolazi i pitanje zaštitnih  krema.
Dakle, ako s djetetom planirate na plažu (opet doba dana jutro do 10 sati popodne od 17 sati)  zaštitite ga kremom visokog faktora te vodite računa o proizvođaču i kvaliteti proizvoda.
Što se tiče standardnih redovnih izlazaka, bez obzira na godišnje doba, nije uputno koristiti kozmetička sredstva za zaštitu dječjeg lica i ruku osim standardnih kremica kojima i inače tretirate dijete.
Autorica teksta: Slavica Bilić, Telefončić

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.