Istaknute teme Odgoj

Novogodišnja dilema: Dopustiti maloj djeci da dočekaju budna ponoć ili ne?

budna ponoć

S koliko godina bi djeca smjela dočekati budna ponoć radi proslave ulaska u Novu godinu?


Iako mnogi roditelji imaju strogo određeno vrijeme odlaska u krevet, ova jedna noć u godini zna dovesti do podijeljenih mišljenja. Upravo zato jer se, ističe većina, radi o samo jednoj noći kada u njihovoj kući vrijede ekskluzivna pravila.

No, može li popuštanje u pravilima jedne noć u godini učiniti da iznimka unese nered u inače ustaljenu rutinu? Je li to sve skupa za djecu previše naporno i nepotrebno ili uzbudljiv događaj u kojem uživaju zajedno sa svojim roditeljima?

Evo što oni kažu:

– Moji klinci imaju devet i sedam godina i vidjela sam što im nedostatak sna može napraviti i kako djeluje na njihovo ponašanje. Stoga mislim da nema smisla da ih održava na silu budnima za nešto što i tako ne razumiju i što za njih nema previše značenja – poručila je Suzana.

– Dozvolila bih klincima od osam i pet godina da ostanu budni kad bi mogli izdržati, ali najkasnije u 23 sata ih umor dokrajči. Mislim da bi uživali u vatrometu u ponoć , ali ovako smo spremili prskalice – kazala je Milana.

– Kada iz nekog razloga želim da mi djeca ostanu dulje budna navečer, na primjer neka super predstava koja se održava malo kasnije, isforsam poslijepodnevno spavanje. Uvjerim ih da moraju malo odspavati kako bi kasnije navečer izašli van. I to super funkcionira. Ako budu željeli ostati budni za doček, isto ću tako napraviti- objasnila je Ružica.

– Meni je ok dopustiti djeci da budu budna ako ste kod kuće i ne idete nikome u goste. Jer nervozna i umorna djeca neće biti zabavna  vama, a kamo li gostima – zaključila je Tanja.

– Dozvolila bih djeci ali pod uvjetom da ih ja ne moram zabavljati i razbuđivati do ponoći. Ako mogu, mogu, ako ne, ja ih sigurno neću održavati na životu – izjasnila se Ana.

– Mlađe dijete ne smije ostati budno, a ono starije smije otkada je navršio 10 godina. Čak i malo nakon ponoći. Drugu noć onda malo ranije odlazimo u krevet – rekla je Mila.

– Već nekoliko godina organiziramo lažni doček oko šest sati poslijepodne. Djeca ne mogu vjerovati da im puštamo da još toliko dugo ostanu budna nakon dočeka. smiješni su, ali uživaju. Napravim opravi party s grickalicama, muzikom, svi se malo sredimo…nema boljeg od toga – komentirala je Vesna.

– Puštam sinu da ostane budan do ponoći od prvog osnovne – kazala je Jasenka.

– Niti mi ne ostajemo budni do ponoći jer nemamo snage, pa tako i djeca idu u krevet ranije. Ovo starije kojem je osam godina bi moglo biti budno do jutra. Taj nikad nije umoran i nikad mu se ne spava – ispričala je Maša.

– Moji klinci od sedam i pol i dvije i pol nisu nikada ostali tako dugo budni. I ove godine ćemo pomaknuti vrijeme dočeka par sati ranije, proslaviti i u krevet u uobičajeno vrijeme. Naš raspored je poprilično strog i ne vidim razloga da se rade nepotrebne iznimke za nešto kao što je doček nove godine – kazala je Renata.

foto: anjanettew

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.