Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Nove studije upozoravaju: Djedovi i bake dozvoljavaju previše vremena pred tv-om

vremena pred tv-om

Djeca sve više vremena provode pred tv-om, a kod bake i djeda ta se brojka još znatno uveća

Volite li djecu poslati kod djeda i bake i napuniti baterije s vremena na vrijeme? Sve je u redu dok to ne činite prečesto jer previše vremena s djedom i bakom ima i neke negativne posljedice, rezultati su istraživanja novih studija.

Naime, ti rezultati pokazuju kako su djedovi i bake skloni biti vrlo popustljivi dok čuvaju svoje unuke, pa su tako skloni dopustiti im previše vremena pred tv-om ili na mobitelu.

Zabrinjavajuće brojke ukazuju da sve više djece, pa čak i one posve male provodi vrijeme pred ekranom. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyu pokazuje kako se to vrijeme još znatno povećava onda kada su djedovi i bake zaduženi za unučad. Oni ih naime žele razmaziti i udovoljiti svakoj njihovoj želji pa im tako niti ne brane prekomjerno gledanje televizije.

Osim što su previše popustljivi glede ekrana, istraživanje isto tako ukazuje da nisu skloni niti poštovati rutinu odlaska u krevet, pa unuci nemalo puta ostaju budni sat ili dva dulje nego što bi to bili kod kuće. treći najveći problem je znatnija dostupnost slatkiša i ostalih stvari koje su kod kuće češće zabranjene.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su se usredotočili na djecu uzrasta od dvije do sedam godina koju su djedovi i bake čuvali barem jedanput tjedno. Ako bi čuvanje trajalo na primjer četiri sata, za to vrijeme djeca bi u prosjeku dva provela pred tv-om, na laptopu, tabletu ili mobitelu.

Dječaci su provodili nešto više vremena na gadgetima nego djevojčice, a pokazalo se i da su djedovi bili popustljiviji oko tehnologije nego bake.

Pretjerano korištenje gadgeta i gledanje tv-a nije u svim slučajevima povezano s činjenicom da bake i djedovi vole razmaziti svoje unuke. Studije su otkrile da manjak poznavanja sprava i novih tehnologija kod starijih ustvari dovodi do tog da dopuštaju djeci dulji boravak na omiljenim spravicama.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.