Novosti i događanja

Nove Bandićeve demografske mjere: za djecu Zagrebland, zaposlenim majkama stiže pomoć u kući

Zagrebačke demografske mjere pisali su i poznti demografi kritičari – Šterc i Strmota

Visokim novčanim potporama za troje i više djece, davanjem mogućnošću majkama s više djece da umjesto odlaska na posao, doma brinu za djecu za plaću od 4 tisuće kuna, jeftinim vrtićima, besplatnim udžbenicima i drugim demografskim mjerama Zagreb je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s više rođenih od umrlih, a time i jedno od najboljih mjesta u zemlji za podizanje obitelji.

Iz gradskog Ureda za demografiju najavili su pak i nove mjere s kojima bi trebali krenuti već ove godine kako bi “ostali u sedlu” i kako bi se broj djece i dalje povećavao. Među najzanimljivijim mjera je pokretanje servisa, odnosno, centara za pomoć u kući zaposlenim ženama i samohranim roditeljima.

Prema prijedlogu, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pomagao bi organizacije civilnog društva  koje bi vodile servise za pomoć u kući, a servis bi služio i starijim osobama. Druga mjera je pokrenuti otvaranje barem jednog većeg zabavnog parka po uzoru na bečki Prater ili Gardaland. Bio bi to „Zagrebland“ sa svrhom korištenje slobodnog vremena djece, mladih i njihovih roditelja, koji bi privlačio djecu-posjetitelje svojim raznovrsnim sadržajima. Zagrebland bi trebao zaživjeti do 2025.

Iz Grada su najavili da će tražiti i od Vlade da se na državnoj razini uključi s demografskim mjerama, baš kao što je ove godine učinjeno po pitanju besplatnih udžbenika.

Jedan od prijedloga bit će da se smanji ili potpuno ukine PDV na dječju hranu, higijenske proizvode, opremu, odjeću i obuću. Predložit će i da se izmjeni zakonodavstvo kako bi majke, trudnice i rodilje, bile pravno zaštićene od otkaza i premještaja na novo radno mjesto za vrijeme rodiljnog dopusta i po povratku na posao.

Predložit će i fleksibilno i skraćeno radno vrijeme trudnicama i rodiljama, a zaposlenim ženama za vrijeme rodiljnog dopusta i prosječnu plaću  u Hrvatskoj ako su prije toga imale manju plaću, a nezaposlenim ženama predložit će uvođenje naknade za vrijeme rodiljnog dopusta.

Mešu prijedlozima Vladi bit će i da se porez i prirez naplaćuje prema broju članova u obitelji te da se stimulira poslodavce poreznim poticajima pri zapošljavanju nezaposlenih majki ili očeva malodobne djece. Zanimljiv prijedlog je i da se razmisli o mogućnošću plaćanja komunalija prema broju članova obitelji na način da se za veće obitelji uvedu manja davanja.

S obzirom da stručnjaci koji su pisali prijedlog smatraju da je mešu najvažnijim demografskim mjerama stambeno zbrinjavanje mladih, jedna od predloženih mjera je i ukidanje plaćanja poreza od 3% za kupnju prvog doma. U istu svrhu predlažu i da se za gradnju socijalnih i javno-najamnih stanova snizi PDV na 5% kako bi ih bilo jeftinije graditi i povoljnije nuditi mladim obiteljima. Zanimljiv je i prijedlog Vladi da se poveća najamnina u stanovima sa zaštićenom najamninom kako bi se iz njih mogla financirati pričuva i kako bi taj sustav bio održiv.

Da ovaj popis nije tek popis nabacanih mjera potvršuju stručnjaci koji su ga radili. Uz zaposlenike iz gradskih ureda, strategiju na koju građani mogu dati svioje prijedloge i primjedbe pisali su i istaknuti demografi Stjepan Šterc i javnosti posebno dopadljiv Marin Strmota koji je izašao iz Ministarstva demografije upravio zbog loše demografske strategije i sporih promjena.

Šterc je na predstavljanju zaposlenosti i da temeljno, državno, strateško pitanje mora biti demografija. Strmota je pak kazao da se ne boji za demografski napredak Zagreba koji daleko prednjači već da se boji za ostratak Hrvatske jer se mjere na državnoj razini donose presporo.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.