Istaknute teme Za roditelje

Nisam se na miru “popiškila” godinama – žalopojka koja je posvađala mame

na miru popiškila

Ako se nisi na miru popiškila, znači da ne znaš postaviti granice?

Koliko puta ste, otkako ste postali mama, izjavili da ne možete više na miru otići niti na wc? Prvo trčite obaviti svoje jer beba plače čim vas nema na oku. Kada klinci počnu puzati i postanu pokretni ili nešto kasnije stanu na noge…zbogom privatnosti.

Slijede vas u stopu, čak i na wc. Za njih zatvorena vrata ne znače ništa. U stvari, to im je nešto kao “otvoreni poziv”. I svejedno im je radi li se o kratkoj ili dugoj nuždi ili se možda pokušavate istuširati. Njima ne smeta da budu tu, uz vas.

Nedavno je upravo ta tema posvađala dvije prijateljice. Jedna je naime na društvenim mrežama opisala svoj princip odgoja. A taj je da je djeci objasnila da je u kupaonici smiju potražiti samo “ako kuća gori” ili netko od njih “krvari” ili je u pitanju neka “životna opasnost”. Za sve drugo ona je – nedostupna.

Kako želi da se poštuje njezina privatnost, tako ona poštuje i dječju. Klincima od 8 i pol i tri godine smeta dok je ne pozovu i to je rezultiralo, tvrdi, njihovom velikom samostalnošću.

Slušala je potom ta mama u kafiću svoju prijateljicu, također majku trogodišnjeg djeteta ( i jednog starijeg) kako se žali na trenutno stanje u svojoj kući.

-Nisam se popiškila na samo otkako su mi djeca prohodala. Sad se to već broji u godinama – iskomentirala je druga mama, na što joj je njezina prijateljica odlučila objasniti kako je ona riješila svoj problem.

Ispričala je kako poštuje dječju privatnost i što im je rekla o svojoj, na što joj je druga mama rekla da je to što radi “jednostavno zločesto”.

-Ja sam joj odgovorila da nije zločesto, već da znam postaviti neke granice i one svima odgovaraju. Moja osmogodišnjakinja bi sada poludjela da joj ja samo tako upadnem u kupaonicu – ispričala je prva mama, dodajući da joj je njezina prijateljica samo odgovorila da misli kako roditelji trebaju biti uvijek dostupni svojoj djeci u tim godinama.

Nastala je prepirka oko toga, jedna je mama branila stajalište da djeca smiju “upadati” samo kada je nešto zaista važno, dok je druga smatrala da roditelji tako maloj djeci moraju biti na raspolaganju.

-Na kraju sam joj rekla da nisam ja kriva što sam svojoj djeci postavila granice, a ona svojoj nije. Da sam ja cool s tim, No, ona se naljutila. Rekla mi je da se prema svojoj djeci ponašam zločesto – ispričala je prva mama, pitajući se na društvenim mrežama, je li ona zaista negativac u cijeloj priči.

I dok puno drugih roditelja smatra da bi mame trebale imati pravo na privatnost i moći same otići na wc te da je postavljanje granica izvrsna ideja, neki ipak smatraju da je sve to zločesto.

Neki su roditelji drugu mamu “bez granica” okarakterizirali kao osobu koja stvara anksioznost svojoj djeci jer im ne dopušta samostalnost. Zato ih hvata panika svaki put kada izmakne iz vidnog polja.

Drugi pak smatraju da u tom razgovoru uopće nje bila riječ o postavljanju granica, nego je prva mama na pasivno agresivan način skresala drugoj da je nesposobna, onog trenutka kada se ova nije složila s njezinim odgojem.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.