Istaknute teme Za roditelje

Nikada nisam mislila da ću se kao “starija mama” osjećati tako usamljeno

starija mama

Nije lako biti “starija mama”, pogotovo kad te ponekad zamjene za baku

Iako razna istraživanja pokazuju da žene danas postaju majkama u sve kasnijoj dobi, ipak i dalje najviše njih postaju majke u svojim dvadesetima. Nekad su to rane, a sve češće kasne dvadesete godine.

Liječnici naglašavaju kako plodnost opada nakon što žene zađu u tridesete, a počinju se razbacivati i nekim ne baš laskavim terminima kao što je “gerijatrijska trudnoća” za žene koje zatrudne nakon 35. godine. Sve to, smatraju neke žene, stvara pritisak da se obitelj osnuje što ranije.

-Ako postanete majka u kasnijoj životnoj dobi, to svakako nosi neke prednosti kao što su mudrost i smirenost, ali jednako tako možete se osjećati kao da ste negdje gdje vam u stvari više nije mjesto. I morate se suočiti s izazovima koje mlađe žene izbjegnu – objasnila je se blogerica Wendy Robinson, u svom tekstu za CafeMom

Amerikanka Rebecca majka je troje djece. Prvo je rodila kada joj je bilo 35, a zadnje nešto prije 41. rođendana. Podijelila je svoje iskustvo, kako je to u stvari biti “starija mama”.

-Oduvijek sam znala da želim djecu, već s 12 godina, kada me je udario pubertet. Radila sam kao dadilja i čak se školovala te stekla osnovno obrazovanje na tom području jer tako sam se najviše mogla približiti svom poslu iz snova-majčinstvu. Svog muža upoznala sam kada su mi bile 33 godine. Dakle, to što sam rodila starija nije moj izbor, već niz životnih okolnosti – ispričala je Rebecca.

Kada je zatrudnjela s 35 godina, babica ju nije htjela “primiti” dok ginekolog nije potvrdio da joj trudnoća nije visokorizična. Ista babica prošla je s njom sve tri trudnoće.

-Svaki put sam lako ostala trudna. Trebalo mi je 5 mjeseci za prvu bebu, dva za drugu. Kada sam napunila 39, čitala sam neki članak u kojem je pisalo kako je teško ostati trudna nakon 40te. Uhvatila me panika. Rekla sam sama sebi, bolje se baci na posao. I, bebu smo začeli nakon jednog mjeseca. Da, uhvatilo se nakon prvog pokušaja – objasnila je Rebecca.

Sve tri trudnoće, povjerila je, prošle su prilično lagano, dok su porodi bila drugačija i teža priča. Kaže, bila je sve umornija i osjećala je da više nije jednako snažna. Nakon poroda, svaki je oporavak trajao sve dulje.

-Nemam osjećaj da me ljudi osuđuju što sam rodila kasno, ali ponekad mi se čini kao da smetam. I kao da moram objasniti da sam “starija mama” roditeljima koji imaju djecu iste dobi kao moja, a koji su 15 godina mlađi od mene. Nekad sam u strahu da me ne zamjene za baku – požalila se, dodajući kako se njezina životna dob nikako ne podudara s njezinom životnom fazom u kojoj ne samo da je mala beba, već i završetak škole jer počinje graditi novu karijeru u dobi od 46 godina.

Također, povjerila se, muči ju i predmenopauza o kojoj mlade mame ne moraju niti razmišljati. Nema niti baka i deda servis jer je već kao mlada ostala bez roditelja, pa joj je prilično bolno slušati o vikendima ili poslijepodnevima kod njih, da ne govorimo o sustavu podrške koji oni pružaju kada su djeca bolesna ili ih treba pokupiti iz vrtića.

-Kada se usporedim s mlađim mamama, primjećujem da je moja perspektiva ponešto drugačija od njihove. Poznajem toliko tipova i stilova odgoja još iz vremena kada sam radila kao dadilja. Osjećam se sigurnije u svoje izbore nego što bih se osjećala u dvadesetima. Također, čini mi se da sam manje sklona kritiziranju i osuđivanju. Mlade mame često izaberu neku odgojnu metodu i onda ju slijepo brane kao jedini pravi put. Ja smatram da pravi put u odgoju u stvari ne postoji – prokomentirala je ova “starija mama”.

Smeta ju još što se starije mame među mlađima nerijetko osjećaju isključeno i po strani. Kao da ne pripadaju istom svijetu.

Mnogi Rebeccini prijatelji imaju veliku djecu, neki su već postali bake i djedovi, a neki su pak odlučili da djecu uopće ne žele imati. Novi su joj prijatelji mame koje su 10 i više godina mlađe od nje, a s kojima se druži zbog najmlađeg djeteta. Ponekad, kaže, ima osjećaj da je zaglavila negdje u sredini, da ne pripada niti jednim niti drugim prijateljima jer sa svima ima jako puno sličnosti i jako puno različitosti.

-Imam manje energije, manje entuzijazma, iscrpljena sam! Ali to nadoknađujem iskustvom i znanjem – tvrdi, napominjući kako su možda upravo djeca ta koja ju drže mladom.

-Ali, molim vas – zavapila je – nemojte odmah kada me vidite pretpostaviti da sam baka.

foto: Pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.