Istaknute teme Odgoj Trudnoća

Nezamislivo: Nekad se trudnicama branilo da slušaju radio, a djeci se od malih nogu nudila kava

Iako i danas ponekad okrećemo oči kada vidimo što je došlo ” u modu”, neki roditeljski trendovi iz 20. stoljeća zaista su nezamislivi.

Nekad se putem medija poticalo roditelje da ne daju djeci premekana imena koja bi mogla negativno utjecati na njih

Evo što se radio ili nije smjelo raditi tada i kako se razmišljalo.

 1. 1910-e se govorilo mamama da se, ako žele imati lijepu djecu, moraju suzdržati od ružnih misli.
 2. Na samom početku 20. stoljeća roditelji su bebe znali kupati u masti – ekskluzivan tretman za dječju kožu.
 3. Ljevaci nisu bili popularni tamo negdje 1910., pa su ih “trenirali” za korištenje desne ruke i to često pomoću nehumanih proteza.
 4. 1916-e raširilo razmišljanje da ako dojite bebu dok ste ljuti, ona će patiti od grčeva.
 5. Svjež zrak je zdrav – a 1920-e se cijenio više nego ikad. Toliko da su roditelji djecu ostavljali vani po cijeli dan. 
 6. Zagrljaji, poljupci i nježnosti nisu bile u modi tih istih godina, pa se roditelje poticalo da se što manje bave djecom te da nema potrebe za ljubljenjem, nosanjem i slično.
 7. Također, 20-ih godina putem medija se poticalo roditelje da ne daju djeci premekana imena koja bi mogla negativno utjecati na njih. 
 8. Nikad nije prerano za trening na tutu, pa se 1932 godine poticalo da roditelji uče dijete na bespelenaštvo već od rođenja. 
 9. 1935. čvrsto se vjerovalo da trudna žena ne bi trebala putovati. Nigdje, nikako. Čak se i vožnja automobilom smatrala riskantnom. 
 10. Zdrava prehrana se prakticirala već 1940. Tada se govorilo kako djeci već od 3. mjeseca treba nuditi juhu od jetrica. 
 11. Radio se 1947. smatrao velikim neprijateljem trudnica. Upravo te godine izdan je pamflet kojim se preporučivalo da trudnice ne slušaju radio, pogotovo ne glasno. Razlog? Mogle bi se previše uzbuditi!
 12. 50-tih godina se osiguravanje kuće smatralo jednostavno – lijenim. Zar vam je teško skočiti kada vidite da je dijete blizu oštrog ruba?! Nema problema, većina stvari se i tako rješavala – vikom!
 13. Sredinom 20. stoljeća bila je vrlo popularna i metoda “pusti dijete da se isplače”. Beba je uzrujana i na rubu suza? Pa što?
 14. Tripice su također bile popularna hrana za bebe sredinom 50-tih – savjetovalo se ponuditi ih što ranije.
 15. Postporođajna depresija nije bila moderna 50-ih, pa se majkama koje bi nakon porođaja osjećale tugu savjetovalo – bojanje namještaja. Imamo i točnu godinu ovog hita – 1958.
 16. Knjiga dr. Waltera Sacketta iz 1962 iznjedrila je neke neobične spoznaje, a jedna od njih je da djeci već od 6 mjeseci starosti treba početi nuditi kavu. Da, dobro ste pročitali. Još samo da dodamo da je gospodin dr. Sackett savjetovao i bebama od 6 tjedana starosti jaja i slaninu za doručak. 
 17. Pušenje možda nije zdravo, ali nije toliko ni nezdravo. Trudnicama se dozvoljavalo da puše davne 1966., ali samo ako ne bi popušile više od pola kutije cigareta dnevno. 
 18. Vrijeme je za kupanje! Ali samo dvaput tjedno te davne 1972 godine. 
 19. Trudnicama se ne tako davnih 90′ godina savjetovalo izbjegavati dvije stvari: računala i video igrice.
 20. Jedna mala studija popularizirala je Mozarta, pa se mamama 90-ih savjetovalo da svojim nerođenim bebicama puštaju upravo cd-ove s njegovom glazbom.
 21. 90-te su i početak helikopter roditeljstva kakvog poznajemo danas – dječji životi obogaćeni su mnogobrojnim izvanškolskim aktivnostima, a njima su postali pretrpani i vikendi. 
 22. U novom mileniju jedan od najčudnijih trendova bio je onaj: Nemoj šišati kosu u trudnoći, ne možeš se pouzdati donosiš li odluku ti ili tvoji hormoni. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.