Istaknute teme Odgoj

“Nehumano je djeci odrediti kada će ići spavati, a dječji krevetići su male ćelije”

dječji krevetići

Jedni prakticiraju zajedničko spavanje, drugima su dječji krevetići obavezni od rođenja – nema tu ispravnog – ili ima?

Svaki roditelj ima svoja pravila i rutine. Neki će dijete slati u krevet uvijek u isto vrijeme i time postići da se ono pridržava rasporeda, drugi će čekati da dijete pokaže znakove umora, treći će pak staviti dijete u krevet ovisno o dnevnom rasporedu i dolasku kući…

To je nešto oko čega ne treba previše raspravljati, jer svaki roditelj gorljivo će zagovarati svoj uteoriju. no, jedna mama iz Arizone, Alice Bender, oštro je na društvenim mrežama osudila određeno vrijeme odlaska u krevet, kao i roditelje koji ne spavaju sa svojom djecom.

S 5-mjesečnim sinom spava u istom krevetu od rođenja, kao i milijuni drugih majki, posebno onih koje doje. No, pedijatri još uvijek nisu sigurni je li zajedničko spavanje povezano sa SIDS-om i koliko je u stvari sigurno za novorođenče.

No, Bender smatra kako je zajedničko spavanje ono najbolje za djecu te je oplela po gotovom svim aspektima tradicionalnog roditeljstva, pa čak i uređenj udječje sobe.

-Pogledajte većinu soba za bebe. Kakve su? Nisu uređene i prilagođene za djecu. Prilagođene su roditeljima! Evo na primjer slike koje roditelji stave na zid. Gdje su? Tako je, dovoljno visoko da ih beba još duuuugo ne može vidjeti – komentirala je Bender.

No, najgorim proizvodima od svih smatra dječje krevetiće koje je nazvala malim zatvorskim ćelijama.

-Kupujemo ih kako bismo unutra mogli ostaviti svoju bebu, na sigurnom i mirne duše otići i ostaviti ju. To je okrutno. I da, po veličini je to kao samica u zatvoru – dodala je bijesna Bender, ističući kako sigurno ne postoj idijete koje voli biti ostavljeno u krevetiću.

Ona je pak sebe proglasila mamom oslobođenom krevetića. Njezin sin Fern spava gdje želi i kad želi, a vrijeme spavanja nitko mu drugi ne određuje i ne nameće.

Fern tako na raspolaganju ima i neograđeni krevet za toddlera iz kojeg lako može izaći i u stvari, ozlijediti se jer nije prilagođen bebama, ali u njemu se ne sjeća zatočeno.

No, mama oko kreveta ne brine previše, kaže da dječak i tako noći provodi s njom, a danju odmara u svom krevetu ako želi i kada želi. Isto tako je i s noćnim spavanjem. Fern odlazi u krevet kada mu se prohtije.

-I bebe su mali ljudi. Tjerati ih da idu spavati kada ne osjećaju umor je neljudski i nehumano – zaključila je Alice.

Njezini TikTok postovi izazvali su lavine komentara, i to ne baš onih pozitivnih.

Mnogi su je nazvali lijenom, opasnom te pravom slikom Amerike koja je, sudeći prema njoj, kako kažu, osuđena na propast.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.