Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Necijepljenoj djeci u dijelovima New Yorka zabranjeno dolaziti na javne prostore

Necijepljenoj djeci zabranjen je čak i povratak u školu

Budući da je u državi New York prava najezda ospica, okrug Rockland zauzeo je drastičan stav. Naime, taj okrug službeno je zabranio necijepljenim maloljetnicima odlazak na javna mjesta.

-Mi ne kažnjavamo ljude koji slijede pravila i koji već čine pravu stvar kako bismo zaustavili ovu epidemiju. Ova zabrana će se provoditi jednako kao i svi drugi zakoni- izjavio je direktor strateških komunikacija okruga Rockland, John Lyon. I sam je nadodao kako je taj potez poprilično neobičan te da zdravstveni dužnosnici ne vjeruju da je to ikada ranije itko učinio.

No. čini se da su ti isti dužnosnici zaključili kako je to jedini izlaz iz teške situacije u kojoj su se našli, odnosno epidemije ospica. Prema Lyonovim riječima, ovo je šesti mjesec za redom kako se okrug bori s izbijanjem bolesti – što je najduže u SAD-u otkako su ospice proglašene eliminiranima 2000 godine. Do sada je potvrđeno 153 slučajeva izbijanja ospica otkako su se one pojavile, još u listopadu prošle godine.

Ako se utvrdi da je netko necijepljen na javnom mjestu, dužnosnici će takvog maloljetnika i njegove roditelje uputiti okružnom tužitelju. Što se pak tiče određivanja javnog prostora, i tu su poprilično jasni. Javnim prostorom smatraju onaj na kojem se namjerava okupiti 10 ili više ljudi.

Drugim riječima, tu se ubrajaju crkve i duge vjerske institucije, trgovački centri, igrališta, igraonice, pa čak i škole za djecu mlađu od 18 godina koja mogu predstavljati rizik za javno zdravlje u društvu. Naredba se ne odnosi na djecu koja su započela cijepljenje, ali još nisu potpuno cijepljena protiv ospica zbog svoje dobi.

-Državni zakon daje nadležnim tijelima za zdravstvo široku primjenu mjera kontrole kao odgovor na epidemiju – rekao je Jason McDonald, glasnogovornik Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u e-mailu CNN-u.

Treba napomenuti da je zabrana samo za one koji nisu cijepljeni protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te će biti ukinuta kada se primi cjepivo – ili u roku od 30 dana, kada istječe privremena zabrana. U zabranu pak nisu uključena djeca kojoj medicinska dokumentacija potvrđuje “izuzeće od cijepljenja”.

Vijest o zabranama i kaznama stigla je samo tjedan dana nakon što je sudac zabranio povratak 42 učenika u školu Green Meadow Waldorf jer nisu cijepljeni.

Roditelji su slučaj doveli i na sud, no više instance su podržale zabranu uz obrazloženje:

“Tužitelji nisu dokazali da je ukidanje zabrane u javnom interesu”.

Thomas Humbach, tužitelj okruga Rockland prokomentirao je kako nitko ne uživa u činjenici što ova djeca trenutno ne idu u školu, ali jednako tako da su ove mjere uspjele zaustaviti širenje ospica na školsku populaciju.

Svatko tko pokuša prekršiti ove zabrane, suočit će se s ozbiljnim posljedicama. Radi se o kaznama u visini od 500 dolara ili više te mogućoj zatvorskoj kazni u trajanju od šest mjeseci!

no, više od svega mjerodavni se nadaju da će ovim potezom potaknuti roditelje na razmišljanje jer četvrtina djece u okrugu Rockland u starosti od 1 do 18 godina nije cijepljena.

foto: Government of Prince Ed

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.