Istaknute teme Učenje i rekreacija Za roditelje

Ne znate što čitati preko ljeta? Pogledajte naše preporuke

Ako ne znate što čitati na odmoru, donosimo preporuke za svačiji ukus


Bliži nam se ljetno, mnogima i praznici, odlazak na godišnji odmor. Mnogi tada volje uzeti i neki dobar roman u ruke. Što čitati ovog ljeta? mi ćemo vam pomoći s nekoliko savjeta i ideja. Možda će vas ovi romani oduševiti i rashladiti:

U vodu –  autorica Paula Hawkins

U prodaji: od 12. lipnja

što čitati

Ovaj triler mnogi svečano proglašavaju romanom godine! Autorica bestselera New York Timesa i globalnog književnog fenomena „Djevojka u  vlaku“ se vraća romanom U vodu (Into the Water) koji je najavljen kao psihološki triler!

Paula Hawkins donosi duboku priču sa zanimljivim preokretima veličajući emocije, kao i razorne puteve kojima se prošlost koristi da bi obmanula sadašnjost.

Roman se odlikuje izvanredno nadarenim pripovijedanjem, kao i spisateljičinim razumijevanjem ljudskih instinkata koje je osvojilo milijune čitatelja pri samom izlasku knjige.

Igra skrivača – autorica Laura Green

U prodaji

što čitati

Ako ćemo 2016. nazvati godinom u kojoj su bestseleri prepoznatljivi s imenicom „djevojka“ u naslovu, za ovu  2017. možemo reći da se tematski zasigurno usidrila u područje koje problematizira nestanak i otmice djeteta. Roman Igra skrivača priča je o majci, djetetu i otimačici, optuživanju, krivnji, boli i nadi.

A sve je krenulo gotovo idilično. Jedno prekrasno poslijepodne četverogodišnjakinja i njezina majka krate vrijeme igrom skrivača. Zaklopljene majčine oči bit će presudne. Naivna dječja igra odjednom će završiti, a nakon otvaranja očiju, pred majkom će se stvoriti svijet u kojem njezine djevojčice više –nema.

Iako će vam se činiti da je lako pronaći krivca, autorica će vješto preokrenuti točku gledišta i smjestiti je ni manje ni više nego – kod otimača. Odvodi čitatelja na putovanje na kojem nam pričaju majka i otimačica i uspješno upravlja njegovim osjećajima. Riječ je o realističnoj priči koja plaši više od konvencionalnih trilera: među recima ove knjige vlada nepregledan strah i strepnja pred onim što ima stići.

Posljednji vlak za Istanbul – autorica Ayse Kulin

U prodaji: od 16. lipnja

što čitati

Književnicu  Ayşe Kulin strani mediji opisuju kao jednu od vodećih turskih spisateljica. Iako je odrasla u Ankari, Kulin ima bosanskohercegovačko porijeklo.

Od Istanbula i Marseillea, Ankare i Kaira pa sve do Pariza i Berlina, ovo je priča o ljubavi i bježanju, isprepletana poviješću jednog od najmračnijih perioda u Europi…
Kada se Selva, kći jednog od malobrojnih preostalih otomanskih paša, zaljubila u Rafaela, mladog Židova, njena se porodica protivi braku i odbacuje je. Spremni da započnu novi život, Selva i Rafael odlaze u Francusku, međutim, sreća im i tamo okreće leđa. Počinje Drugi svjetski rat, a mladi ljubavnici su uvučeni u užase Hitlerove ideologije. Dok se nacistička mreža steže oko njih, oni žive u stalnom strahu da će biti uhvaćeni i poslani u koncentracioni logor. U isto vrijeme, Turska očajnički pokušava izbjeći ulazak u rat, pažljivo balansirajući između sila Osovine i Saveznika…

Priča koja će donijeti čarobne mirise Istanbula, mističnu atmosferu Istoka, napisana kao oda svim ljudima i neopjevanim herojima koji su zbog ideala riskirali vlastite živote.

Belgravia – autor Julian Fellowes

U prodaji

što čitati

Nedostaje vam serija Downton Abbey? Voljeli ste te vatrene likove, uzbudljive povijesne preokrete, sluge koje tračaju i mudre starice koje se ježe na nova tehnologijska otkrića? Ne brinite!

Autor te briljantne serije napisao je još jedno djelo u kojem tematizira daleko viktorijansko doba i daje nam do znanja da to doba ima i više sličnosti sa sadašnjim nego što smo mogli zamisliti!

Devetnaestostoljetno stanje u društvu mogao je tako detaljno opisati samo Julian Fellowes: duh vremena osjeća se u opisu ženskih haljina, kućnog interijera, londonskih ulica, ponašanja, dijalozima i razmišljanjima likova… U romanu Belgravia problematizira odnose novopečenih bogataša u svijetu aristokracije krajem 19. stoljeća u elitnoj četvrti Belgravia. Kao i uvijek, uspješno uranja u povijesno razdoblje viktorijanskog doba, opisujući snažne emocije, uspone i padove svojih intrigantnih likova.

U Hrvatskoj su dosada izašla dva njegova romana: Prošlo nesavršeno vrijeme i Snobovi.

 

Ako niste od onih što uživaju u fikcionalnim svjetovima te preferirate savjetnike i priručnike, predlažemo veliki hit Hygge i Drevnu tajnu fontane mladosti (II. dio)! Naučite kako ispunjeno živjeti – nije teško, vjerujte.

što čitati

foto: Mozaik knjiga

Komentirajte