Edukacija i savjeti Istaknute teme

Ne, vaša trogodišnjakinja ne treba dečka

ne treba dečka

Kada se mala djeca druže, to nije dječja simpatija, ljubav ili spoj. Mala djeca, dvogodišnjaci, trogodišnjaci i četverogodišnjaci nemaju “cure” ili “dečke”. Oni imaju prijatelje.

No, nekim roditeljima to je teško shvatiti jer za svaku muško-žensku komunikaciju “navijaju” da bude ljubav. Ako se Luka poželi taj dan igrati s Martom, mora da se tu nešto krije, jer Luka je promišljen trogodišnjak. Sigurno mu se sviđa Marta, ali ne želi to pokazati nego moli mamu da mu dogovori spoj. Kako da ne!

Mnogi ovakvo razmišljanje i ponašanje smatraju isforsiranim, pa čak i neprikladnim za dječju dob. Čemu kvariti idilično doba nevinosti i čistoće, pitaju se. Drugi pak misle d atu nema ništa loše i kako je to “baš slatko”. Zar ne bi bilo simpa da se Luka i Marta iz ove priče zaljube kad odrastu? I da Luka čuva Martu cijelo vrijeme i da se uvijek zajedno igraju u pješčaniku?

-Naporno je kad čujem roditelje koji romantiziraju dječje odnose – prokomentirala je jedna mama.

-Smatram da je to simpatično i da ne šteti nikome – istaknula je druga.

No, je li to možda stvarno štetno za djetetov razvoj? Ili nema ničeg lošeg u malo zafrkancije?

Psihoterapeutica Dana Dorfman objasnila je da iako roditelji često nemaju ništa loše na pameti dok “zadirkuju” svoju djecu, to ne bi trebali činiti.

-Takve izjave često su popraćene hihotanjem, značajnim tonom, smijehom, namigivanjem…gestama koje mala djeca ne znaju protumačiti i ne shvaćaju što njima u stvari želite reći. Zbog pretjeranih sugestija mogu se osjećati posramljeno ili kao da čine nešto što nije u redu – kazala je Dorfman. No, dodala je, ista šteta se ne može napraviti u dobi od dvije godine kao u onoj od pet godina.

Tako na primjer, iako dvogodišnjaci već imaju razvijene komunikacijske vještine, vjerojatno će previdjeti izraze kao što su “dečko” i “cura”. Možda neće primijetiti niti vaš značajan ton niti hihotanje.

– Najlošije što se može dogoditi u toj dobi jest da steknete ružnu naviku koja se možda neće svidjeti ostalim roditeljima koji ne vole seksualizirati normalne dječje odnose – prokomentirala je psihoterapeutica.

No, s petogodišnjacima se priča drastično mijenja. Naime, tada djeca počinju itekako pamtiti i razumjeti dijaloge svojih roditelja te ih “koristiti” i u svojoj okolini, sa svojim prijateljima. Tako kada vaša petogodišnjakinja kaže svojoj prijateljici da je njezin prijatelj njezin dečko, ona će ju čuti i shvatit će tu tvrdnju kao nešto dobro ili loše.

-Takve poruke pokazuju djeci da su to očekivane norme partnerstva. One također nameću heteronormativne poruke koje čine pretpostavke o dječjim identitetima – poručila je Dorfman.

Roditelji osnovnoškolska dječja prijateljstva forsiraju kao romantični odnos ili se često šale o tome, mogu djeci uzrokovati probleme u budućim vezama – upozorila je psihologinja Roseanne Lesack. Pojasnila je to na način da kada dječak gura, udara ili vuče djevojčicu za kosu, roditelji tu negativnu dječju pažnju često zamjenjuju za ljubav.

-Tko se tuče taj se voli. Taj te dečko ne bi zadirkivao niti gađao pod satom da mu se ne sviđaš – kroz smijeh objašnjavaju roditelji, šaljući pritom djevojčici poruku da je takvo ponašanje ne samo prihvatljivo, nego i poželjno u vezi.

Nasilničko ponašanje se pritom normalizira, a djevojčicama se poručuje da dječaci povređuju djevojke koje vole.

-Dječacima takvim izjavama govorimo da je uredu biti pakostan i zloban ako im se neka curica sviđa, što je posve naopako – tumačila je Lesack.

Ona i Dorfman smatraju kako se ovdje radi o stvarnim rizicima kojih bi roditelji trebali postati svjesni prije nego se počnu nabacivati neprimjerenim terminima.

Upozorile su na još jedan rizik, a taj je da postoji mogućnost da im se nakon tolikog silnog zadirkivanja u svakoj prilici, dijete na kraju neće povjeriti ako zatreba ozbiljan razgovor o svojim osjećajima.

-Najvažnije je imati otvorenu komunikacijsku liniju i ne postavljati djeci svoj očekivanja – objasnile su Dorfman i Lesack.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.