Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Naučite djecu crtati uz pomoć sjene

Za dječju kreativnost ne treba mnogo, a ovaj način slikanja zasigurno će oduševiti kako one najmlađe koji tek uče smisleno crtati tako i one već vješte crtače koji će otkriti nove načine izražavanja. Da bi crtanje moglo početi potrebno je samo odabrati dobar položaj u odnosu na sunce.

Kako bi djecu naučili crtati uz pomoć sjene važno je samo odabrati sunčan dan

Za početak odredite s koje strane dolazi sunce i namjestite dijete tako da sjena predmeta kojega želi nacrtati pada na pair. Dijete će tako vrlo jednostavno ocrtati sjenu i dobiti savršene figure svojih omiljenih likova, životinja i slično. Djeca mogu slikati bezbroj likova, a potom ih dorađivati, bojati i sl.

Osim crtanja na papiru, slično možete probati i na betonskoj podlozi, u parku i sl. Dijete može uzeti svoje omiljene igračke, kao npr. dvorac i precrtati sjenu kredom. Potom se mogu zabaviti oslikavanjem detalja, bojanjem i slično. Na ovaj način djeca mogu slikati jedna druge, tj. jedno dijete može oslikati sjenu drugoga.

Možete djeci dati u zadatak da npr.postave određenu igračku ujutro na sunce i oslikaju njezinu sjenu. Potom sjenu neka oslikaju nekoliko sati kasnije i tako nekoliko puta dnevno. Na kraju dana neka svaku sjenu oboje drugom bojom i na taj im način objasnite kako sunce izlazi i zalazi te zašto se položaj sjene mijenja tijekom dana.

Osim na papiru i podu, sjenu djeca mog pronaći i na ogradi, zidu od kuće i sl. pa možete zid u svom dvorištu i ukrasiti raznim dječjim sjenama. Vi ih ocrtajte, a oni neka boje svoje sjene i dodaju razne detalje. Svakako kod crtanja birajte perive krede kako ne bi imali štete.

Slična umjetnička djela djeca mogu raditi i uz pomoć sjene iz prirode. Tako im postavite papir ispod grane, a djeca neka ocrtaju sjene lišća, cvjetove, plodove i slično. Uz razne boje, djeca će vrlo lako stvoriti prave umjetničke fotografije.

Najbolja stvar kod crtanja uz pomoć sjene je to što možete tako ocrtati bilo koji predmet i u bilo koje godišnje doba. Važno je samo da je sunce vani.

Foto: kidsactivitiesblog

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.