Istaknute teme Odgoj

Naučite dijete kako steći prijatelje i ostvari kontakte za čitav život

Jeste li pokušali dijete naučiti vrijednosti prijateljstva? Steći prijatelje, ali i zadržati prava je vještina koja se kroz život uči i nadograđuje.

Steći prijatelje nije uvijek lako – za to treba rada i truda

Postoje jednostavni načini, prilagođeni maloj djeci, pomoću kojih ih možete podučiti što znači biti prijatelj i koliko je to u životu važno te kako se dobar prijatelj ponaša.

Zašto je za djecu važno da imaju prijatelje?

Osjećaj prijateljstva jednostavno usrećuje, a prijatelje se može naći i unutar obitelji, u susjedstvu, vrtiću, knjižnici… No, biti dobar prijatelj nije nešto što dijete jednostavno ‘pokupi’ trčeći po igralištu i igrajući se u pijesku, jer za stvaranje i održavanje prijateljstva treba puno rada i truda. U tom radu sudjeluju jednako i roditelj i dijete, ali nagrada je uistinu prekrasna.

Kako naučiti djecu o prijateljstvu?

Opišite djetetu na njemu razumljiv i jasan način što rade dobri prijatelji.

  • pamte važne stvari kao što su rođendani, dogovori, postignuća i uspjesi njihovih prijatelja
  • pouzdani su
  • čine neke lijepe stvari za svoje prijatelje i ljubazni su prema njima
  • pomognu prijatelju kada je tužan ili ga muči nešto
  • vole provoditi vrijeme zajedno
  • zabavljaju jedni druge

Čitajte knjige o prijateljstvima

Prijateljstvo je jedna divna tema koja je obrađena u mnogim slikovnicama, knjigama, pa i na filmovima..odaberite knjige s tom tematikom i kroz zabavi u relaksaciju, čitajte djeci o vrijednosti i važnosti prijateljstva. U knjigama je to najčešće i prijateljstvo između dvije potpuno različite životinje, na čijem ćete primjeru djetetu moći demonstrirati da prijatelji mogu biti potpuno različiti, no voljeti se i poštovati te si pomagati unatoč tome.

Podijelite si uloge i ‘igrajte se prijatelja’

Razni se scenariji odigravaju između ‘malih prijatelja’, a ako vaše dijete nije sigurno kako nešto shvatiti ili kako postupiti u određenoj situaciji, možete te situacije odigrati kod kuće s partnerom/partnericom, kako bi dijete shvatilo gdje je pogriješilo ili što je dobro napravilo. Na primjer, ako dijete ne želi dijeliti, odglumite malu predstavu kako to izgleda i kako se osjeća njegov prijatelj u tom trenutku. Djetetu će na taj način odmah biti sve jasnije. Usto, možete i njemu dodijeliti neku ulogu, ali neka bude pozitivna i uči dijete kako reći prijatelju neku lijepu riječ ili se zauzeti za njega.

Pružite djetetu primjer i sami budite dobar prijatelj

Ovo je jedan od najboljih načina kako ćete naučiti dijete da bude dobar prijatelj, jer nema boljeg primjera od vlastitih roditelja. Njegujte svoja prijateljstva i cijenite svoje prijatelje, dijete će uz vas i od vas puno toga naučiti. Šaljete čestitke za Božić? Izvrsna osobina. Kupujete poklone za rođendane? Super navika. Pomoći ćete prijatelju u nevolji? Idealan primjer da dijete od vas nauči kako postupati i zašto je to dobro.

Provodite vrijeme s ljudima i upoznajte nove ljude

Nova prijateljstva teško je naravno steći ako izbjegavate ljude i ne krećete se među njima. Zato, dijete pod ruku i u šetnju – idite u parkove, uključite se na razne aktivnosti ili grupe. Neka vaše dijete proširi krug poznanika od onih iz vrtića na nešto veći broj i upozna što više novih ljudi. Nikada ne znate gdje možete naći prijatelje.  

Ako u vlastitoj obitelji imate vršnjake svoga djeteta, trudite se da provodite određeno vrijeme zajedno i da vam djeca postanu prijatelji.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.