Istaknute teme Odgoj

Naučite dijete da se voli igrati, ne samo pobjeđivati

 

U određenim sredinama u koje djeca budu uključena tijekom svog razvoja (vrtić, škola), počinju razvijati natjecateljski duh.  Dok roditelji vide važnost sudjelovanja, zabave, timskog duha i uključenosti svoje djece u razne aktivnosti – pobjeda nekako postane najvažniji motiv dječjeg djelovanja.

Pobjeđivati je lijepo no objasnite djeci da prije svega uživaju u samoj igri

Koliko je god važno i slatko pobijediti i biti najbolji, djeci je, barem zbog jednog razloga, bitno naučiti koliko je važno i samo sudjelovanje. A taj je razlog jednostavan – djeca ne mogu i neće u svakom razdoblju svoga života moći bit na vrhuncu i u tom bi ih slučaju pad mogao itekako zaboljeti ukoliko ne shvate bit samog igranja.

Kako potaknuti djecu da uživaju u samoj igri, a da ne obraćaju toliko pažnje na pobjedu? Jedan od boljih rekvizita za učenje djece da se fokusiraju na proces, a ne samo na konačni ishod su lego kocke. Igranje s “legićima” nikada ne dosadi, a bezbroj je mogućnosti. Dijete slaže nešto određeno, i kreće prema zadanom cilju, a vi možete koristiti sljedeće instrumente da ga usput podučite važnosti nastajanja nečega:

Pohvalite trud, ne samo krajnji rezultat

Dakle, velika je razlika ako pohvalite samo završni rezultat ili pak cijeli cjelokupni trud i zalaganje.Objasnite djetetu da je toliko važnije savladati svaki segment i prepreku na putu, pri čemu se daleko više nauči, nego uspješno nešto obaviti isprve. Ako dijete u nečemu ne uspije, tako ćete ga naučiti da pobijedi razočaranje i da obrati pažnju na cjelokupni proces i dragocjeno iskustvo koje se pritom stekne.

Saslušajte sve detalje projekta

Roditelji vole da njihova djeca ispričaju svoje ideje, razvijaju vokabular i podijele s njima sve ono što su primijetili tijekom procesa. Ponekad to može biti potpuno drugačije od onoga što će sam rodtielj primijetiti i to može biti zapanjujuće. Potičući djecu da se izraze, ispričaju svoju priču, povećavate im samopouzdanje i učite ih da razvijaju vlastito mišljenje.

Pokažite interes

“Reci mi, kako si ovo uspio napraviti?”, ovim pitanjem dajete djetetu priliku da vam ispriča cijeli proces, od ideje, preko razvoja do samog nastanka. Kroz priču, dijete se više veže uz samo iskustvo nastanka nego uz krajnji rezultat i prođe još jednom sve faze razvoja svoga djela.

Pitajte dijete o najomiljenijem dijelu 

Djeca će vas zadiviti opažanjem i prepričavanjem detalja. Ponekad smo jedna mala lego kockica u konstrukciji čini veliku razliku i krije iza sebe neku važnu priču. Razgovor o tome pomaže djeci da bolje sagledaju svoje kreacije.

Što ćeš sada napraviti?

Roditelji često pomisle da su njihova djeca gotova jer im žele nešto pokazati, no to ne znači da je priči kraj. No, kada imate igračku kao što su lego kocke, mogućnosti za “reizgradnju” su goleme. Dijete se može nanovo igrati i stvarati svoje kreacije te će biti opet više usredotočeno na buduće ideje nego na rezultat svoje gradnje.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.