Edukacija i savjeti Istaknute teme Odgoj

Naučite agresivno dijete da izrazi ljutnju na drugačiji način

agresivno dijete

Agresivno dijete prvo treba smiriti, pa tek onda podučiti


Ako se  vaše dijete počelo ponašati agresivno, ne možete to ponašanje ignorirati i jednostavno se nadati da će proći. Važno je znati da je agresivno ponašanje posve normalno za malu djecu, ali dužnost je i obaveza roditelja poraditi na tome i naučiti ih kako ima i drugih načina za izraziti ljutnju. Pročitajte kako se nositi s dječjom agresijom :

  1. Prepoznajte razlog agresije

Prvi osjećaj koji se krije iza agresije, tvrde dječji psiholozi, je osjećaj bespomoćnosti. Ako dijete najveću količinu agresije ispoljava prema vama, razmislite o tome kontrolirate li malo previše svoje dijete i njegove postupke. Ako je tako, vaš se odnos može popraviti na način da djetetu kroz nekoliko izbora date više slobode te ono neće imati razloga da „poseže za oružjem.“

No, pokazuje li dijete agresiju prema drugom djetetu, vrlo vjerojatno nije u stanju izraziti svoje osjećaje na drugi način ili dobiti ono što želi u tom trenutku. U tom slučaju ključ rješenja problema jest pomoći im naći bolji način na koji će se izraziti.

  1. Prihvatite osjećaje, ali ne i ponašanje kojem oni vode

Kada su djeca ljuta, nemojte to ignorirati niti ismijavati njihove osjećaje, već ih uvažite, kao što biste voljeli i da se vaša ljutnja uvaži. Ponekad je i to djetetu dovoljno da se smiri, jednostavno da ste vi primijetili da nešto nije u redu. Dakle, obična rečenica poput: „Izgleda da te to stvarno uzrujalo“, može ponekad spasiti cijelu stvar.

  1. Odgovorite čvrsto, ali bez ljutnje

Na ljutnju i agresiju odgovorite na miran, brižan, ali i čvrst način. Pokažite djetetu da brinete za njega te svakako izbjegavajte planuti i na njegovu ljutnju odgovoriti vlastitom. Ako želite davaše dijete zna da ga volite bezuvjetno, onda i u trenucima kada je ljuto i agresivno morate naći načina da mu pristupite tako da ga to ne ponizi. Kak obiste riješili djetetovo ponašanje, prvi je zadatak smiriti ga.

  1. Naredite djetetu da prestane i istaknite neko od svoih pravila

Nađete li se u situaciji da je dijete agresivno reagiralo nedaleko vas, smjesta odite do njega, zahtijevajte da prekine svoje ponašanje  i jasno mu svojim stavom i glasom dajte do znanja da to nije prihvatljivo. To je dobra prilika da odmah istaknete jedno od svojih kućnih pravila kojima ste podučili dijete, kao na primjer: „Smjesta prestani, mi ne grizemo/udaramo i nikome ne govorimo ružne riječi!“

  1. Identificirajte djetetove osjećaje i tada mu razjasnite svoja očekivanja

Što god da se dogodi, nemojte odobriti djetetovo ponašanje, budite strogi, ali isto tako, budite na njegovoj strani jer mu u tom trenutku treba vaša podrška više nego ikad. Zapamtite da kada nešto kažete, jednako je važan način na koji to činite, kao i ono što govorite. Obratite se djetetu ovim riječima: „ Vidim da si jako ljut i frustriran, ali očekujem da to izraziš svojim riječima, a ne tučnjavom“.

  1. Tražite od djeteta da vježba kako odgovoriti bez agresije

U trenutku kada intervenirate, dijete možda neće biti najboljeg raspoloženja niti pri volji da svoje osjećaje izrazi riječima. Kako biste saznali, pitajte dijete je li spremno da popriča ili treba vremena da se „ohladi“. Tada se možete okrenuti i drugom djetetu, utješiti ga i vidjeti je li s njim sve u redu. Dobro je da vaše dijete vidi kako suosjećate s njim. Ako se vaše dijete nije umirilo i još uvijek se ponaša agresivno , možda mu treba više vremena. Tada je možda najbolje da odete i udaljite ga od cijele situacije.

  1. Dozvolite djetetu da se ohladi

Kada date djetetu vremena za „hlađenje“ ne znači da mu popuštate ili opraštate, nego jednostavno dajete njegovom mozgu vremena da se povrati u „mirno stanje“. Kada dođe u to stanje, opet može jasno razmišljati i sagledati stvari na drugačiji način. Svako dijete smiruje se na svoj način, neka trebaju vremena i svoj vlastiti prostor, odnosno privatnost, dok drugima pomažu zagrljaji. Kada se uspješno smiri, vrijeme je da opet prođete lekciju o tome kako je prikladno reagirati u situaciji u kojoj je vaše dijete reagiralo agresivno. j

  1. Razgovarajte o osjećajima, djetetovim i tuđim

Potaknite djeci da izraze svoje osjećaje i da vam se povjere. Ako dijete još ne zna izraziti točno ono što osjeća, možete mu pokušati ponuditi neke od opcija u kojima će se pronaći, na primjer: „Tako si reagirala zato što i ja nisam htjela kupiti onu lutku i to je  bio razlog što si me udarila?“ Ili možete jednostavno pogađati dok ne dođete do rješenja. Agresivno dijete također možete pitati što ga je toliko povrijedilo da se odnosilo agresivno prema drugom djetetu, kako biste možda saznali gdje je počeo cijeli problem.

Također je vrlo važno da vaše dijete nauči suosjećati sa žrtvom, odnosno djetetom koje je povrijedilo i da shvati kako se to dijete osjeća. Ako je pak udarilo vas, možete m ureći da vas je to zaboljelo, i fizički i emocionalno.

  1. Recite djetetu kojim riječima može izraziti svoje negativne osjećaje

Kada su osjećaji izašli na vidjelo, onda je vrijeme da porazgovarate sa djetetom o tome kako želite i očekujete da se ponaša. Na primjer, potaknite ga da se obrati djetetu koje je povrijedilo riječima i da mu kaže kako se osjećalo, naravno na način prilagođen njihovom rječniku. Ako nije sigurno što bi reklo, možete mu dati par savjeta. Na primjer: „Još nisam gotov s tim“, „Želim tu igračku“, „Odmakni se od mene“.  Ako je dijete premalo da bi se verbalno izrazilo, onda mu možete govoriti da kaže ono što u stvari od njega očekujete u budućnosti.

  1. Tražite od djeteta „da plati odštetu“ onome koga je napalo

Kada vaše dijete povrijedi drugo, prvo što možete kada se stvari smire, jest tražiti od njega da se ispriča. No, djeca često nisu baš oduševljena tim prijedlogom i ne žele se ispričati, pa ispriku možete malo „oplemeniti“  na način da dijete ju dijete isporuči u vidu „odštete“. Hoće li to biti zagrljaj, pusa, pružanje ruke ili neki mali poklon, odlučite zajedno s djetetom, ali ono što odlučite, dijete bi trebalo poštovati.

Najvažnije što možete postići jest da je djetetu uistinu žao što se agresivno ponašalo i da se želi ispričati na sebi svojstven način.

foto: Tom Carmony

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.