Edukacija i savjeti Istaknute teme

Narcisoidna djeca često su birana za vođu, no u tome nisu ni malo dobra

narcisoidna djeca

Narcisoidna djeca samouvjerenija su od svojih vršnjaka

Istraživanja pokazuju da su narcisoidna djeca češće nego ostala izabrana za vođu među prijateljima ili u razredu. No, to ne znači da će oni biti dobri u tom “poslu” jednom kada dobiju priliku obnašati ga.

Kada izgovorimo riječ “narcis”, najčešće mislim ona neku odraslu osobu, nikada na dijete. No, to je osobina itekako svojstvena djeci. Ona mogu pokazivati narcističke karakterne crte, pri čemu ih druga djeca u njihovu okruženju često percipiraju kao “bolje i uspješnije” od sebe i drugih.

Takvoj djeci osobito je važno pomoći tijekom razvoja i pokušati istražiti je li moguće učiniti nešto oko promjene njihovog doživljaja samih sebe.

Zanimljivo je kako djeca narcisoidnog ponašanja dolaze do pozicije vođe. Naime, sklona su biti pretjerano samouvjerena i šarmantna te tako zadive drugu djecu oko sebe koja ih smatraju uspješnijima i zanimljivijima od ostalih te kao nekog tko bi mogao dobro voditi grupu.

Mogu se popeti “na vrh”, a da zapravo uopće nisu talentirana niti dovoljno maštovita da na tom vrhu nešto i naprave.

Štoviše, postoje istraživanja koja pokazuju da su takva djeca u stvari lošija u vodstvu jer zbog crta svojih ponašanja nisu spremna prihvatiti ničije mišljenje osim vlastitog stoga ne djeluju kao timski igrač.

Studije se tek počinju baviti liderstvom kod djece i onim što dijete čini dobrim vođom, a što da ga se doživljava kao dobrog vođu. Kako bi dovršili studiju, istraživači su promatrali 332 djece u dobi od 7 do 14 godina i svi su eksperimentirali u svojim učionicama.

Sva su djeca dovršila procjene narcizma u djetinjstvu, a zatim su zamoljeni da imenuju jednog ili više svojih kolega iz razreda koje smatraju “pravim vođama”.

Rezultati su pokazali da će ona djeca koja su prema istraživanjima stručnjaka procijenjena kao narcisoidna biti izabrana za vođe od strane drugih učenika. No, podijelivši ih u grupe, daljnja istraživanja pokazuju kako ta djeca neće postići ništa bolje rezultate niti obaviti ikakav bolji posao od one koja nisu izabrana da bi predvodila grupu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.