Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Napravite s djecom kućice za ptice i olakšajte im prezimljavanje

kućice za pticeKućice za ptice osim od drveta možete napraviti od starih pastičnih boca, tetrapaka, konzervi…


Dolaskom hladnih dana, a uskoro i mraza, snijega i leda ptice neće moći nalaziti hranu po livadama i parkovima pa će ovisiti o ljudima.

Dobro djelo učinit ćete ako uzmete u zadatak ovu zimu brinuti o nekoliko ptica iz susjedstva, odnosno, ako brigu preuzmete zajedno s djecom čime ćete ih učiti koliko je važno pomagati ali i u tomu ustrajati duže vrijeme. Kućice za ptice osim od najpoznatijeg načina, od drveta, možete napraviti i od starih pastičnih boca, tetrapaka, konzervi, plastičnih i limenih kutija od kave…

  1. Kućica od plastičnih boca 

collagečččččffdd

Uzmite plastičnu bocu od 2 litre (najbolje boca coca cole ili 2 litre mlijeka) i razrežite ju kao na slici. S donje strane izrežite i  vrata. Ofarbajte oba dijela, probušire rupice s obje strane na krovu i na stranicama i povežite ih špagom kroz grlo boce kojeg također morate probušiti da špaga izađe van.

U kućicu stavite hranu koju možete za 10-ak kuna kupiti u gotovo svakoj trgovini ili stavljajte mrvice od kruha. Na sličan način možete napraviti i kućicu od velike boce  ili karnistra. Ovdje ostavite stupove koji će spajati krov i pod.

33333333333

2. Kućica od tetrapaka mlijeka ili soka

Juice-Carton-Crafts-Bird-Feeder

Od tetrapaka, najbolje od soka (2l)  napravite kućicu na način da po uzoru na slike izrežete prozore i vrata. Od čepova napravite ukrase, a zalijepite ih jakim ili vrućim ljepilom. Kućice možete ukrašavati kako god želite koristeći umjetne i prirodne materijale.

3. Kućica od posudica od nescaffe-a i sl.

53480e66697ab067e9004030._w.540_s.fit_

Kućica u kojoj će price pronaći hranu i zaklon može biti i od kutije za nescaffu i slične proizvode u limenkama. Plastični poklopas jednostavno izrežite za otvor, a uz pomoć raznih vodootpornih boja kućice ukrasite. Ako imate inspiracije i želje dodajite oči i krila i dobit ćete zgodne kućice – bubice.

53480e75697ab068440041cc._w.540_s.fit_

4. Kućica od drveta

collagqqqqqqqe

Od drveta je moguće napraviti raznorazne kućice, a sami odlučite hoće li biti jednostavna ili zahtjevna. U osnovi, potrebne su vam daščice, pila i ljepilo ili čavlići. Osnovno je napraviti dužu podlogu, dvije iste bočne strane, zadnju stranu koja vodi do krova i prednju na kojoj je potrebno izbušiti rupu. Ako nemate bušilicu, prednju stranu možete napraviti iz dva komada izrezujući u sredini polutku.

Potrebne su vam i dvije daščice za krov, a po potrebi i vodootporna boja. Neka djeca ukrase kućicu i napune ju hranom.

f62eab14643827e2dbc975aa9f90d9f2

5. Kreativne kućice

funny-designs-7

Osim običnih kućica, od drveta možete napraviti i malo zahtjevnije oblike za koje se vrijedi potruditi jer će sigurno osim ptica privući i pozornost susjeda i prolaznika.

foto: Pinterest

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.