Zabava i zanimljivosti

Napravite autić od kartona, čepova i rolica od toalet papira

HPIM3427

Skupljajte kutijice od čaja i čepove od plastičnih boca te izradite autić od kartona


Jedna od najdražih igara djece mlađe vrtićke dobi, neovisno jesu li dječaci li djevojčice, su autići, utrke i sve ostale igre koje uključuju različita prijevozna sredstva koja viđaju po cesti. A još ako svoje autiće i sva ostala željena vozila izrade uz vašu pomoć, zabava i zadovoljstvo bit će još veće.

Dakle, ajmo danas uroniti u brm brm svijet i napravimo autić od kartona!

Za izradu auta brm brm potrebno je:

HPIM3428

– kartonske kutije različitih veličina (dobrodošle su sve, od čaja, kaladonta, parfema, kreme…)
– pik traka
– ljepilo (neko koje čvrsto lijepi, ako imate)
– čepovi od plastične ambalaže
– tempere
– flomasteri
– rolice od toalet papira
– špaga

Kad prikupite sve potrebno za rad, pregledajte sve što ste stavili ispred sebe, dotaknite svaku kutijicu, usporedite veličine… Istraživanje materijala potiče kreativnost a djeca, kao što znamo, najbolje uče istražujući. U dogovoru s mališanom odaberite jednu veću i jednu manju kutiju. Veća kutija predstavljat će podvozje i vrata, a manja stakla i krov našeg auta brm brm.

Zajedničkim snagama kutije oblijepite pik trakom i manju kutiju zalijepite na sredinu veće. Na taj način dijete vježba motoriku, a pomažući vam razvija socijalnu kompetenciju. Nakon toga konzultirajte vašeg malog stručnjaka/stručnjakinju oko marke i tipa automobila, ili bar oko boje ako ove druge stvari još nije naučio. Naravno, oduševite se njegovim izborom i potaknite ga da vam kaže što sve zna da postoji na autu. Ako želi, neka nacrta na auto tko/što sve treba biti u njemu.

Odaberite čepove za farove i kotače. Učvrstite ih ljepilom na vaš auto brm brm. Dok se ljepilo suši, razgovarajte s mališanom o bojama i oblicima, tako dijete razvija kognitivno mišljenje.

Kad ste utvrdili sve bitne detalje, uzmite tempere i obojajte vaše divno vozilo. Kako bi još više naglasili ljepotu auta brm brm, nacrtajte mu i jedan veliki osmijeh. A onda pogledajte osmijeh i oduševljenje na licu vašeg mališana.

HPIM3425

Na isti način možete napraviti još nekoliko automobila da možete napraviti utrku. Sad kad imate svoj pravi auto brm brm, u redu je napraviti i pistu za njega. Na nekom čistom dijelu stola ili poda zalijepite dvije dužine pik trake tako da dobijete cestu odnosno pistu

iiiiii…

…3, 2, 1, kreeeniiii!

HPIM3426

Prijedlog: Ili, ako je vaše najdraže djetešce sklonije vlakovima, umjesto kotača na dno vozila poprečno nalijepite dvije ili tri role od toalet papira i dobit ćete sjajan vlak. Vagone radite na isti način, samo od manjih kutija. Povežite lokomotivu i vagone špagom, na gornje površine kutija zalijepite čepove za dimnjake i dobit ćete prekrasan vlak.

Uživajte sa svojim mališanima, zajednička igra veliki je govor ljubavi za njih.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.