Istaknute teme Prehrana

Namirnice zbog kojih vi i djeca možete biti loše volje

Ideja “comfort fooda” (hrane za utjehu) dobra je u teoriji, ali ne uvijek i u praksi. Najvažniji razlog je taj što u tim namirnicama, najčešće, nema idealnih hranjivih sastojaka.

Neke namirnice nakratko nas podignu no ubrzo nam samo kvare raspoloženje i potiču anksioznost

Iako vam se čin ida vas ta hrana veseli, u stvari ubrzo nakon jela “padate”, a to vam ponajprije čine šećeri, škrob i rafinirani ugljikohidrati. Ako vi ili djeca jedete previše ovakve hrane, posljedice su, objašnjavaju nutricionisti, najčešće razdražljivost, umor, loše raspoloženje, nemogućnost koncentracije, pa čak i anksioznost. 

Ovo je 7 namirnica koje će “pokvariti” vaše raspoloženje

Gazirana pića

Sadrže jednostavne šećere koje tijelo brzo apsorbira, što dovodi do šećerne mrlje praćene ozbiljnim povećanja glukoze u krvi. Odabir dijetne verzije također nije dobar jer se u njoj umjesto šećera nalazi aspartam, umjetni, nesaharidni zaslađivač, često povezivan s anksioznošću i depresijom. Stručnjaci pak preporučuju konzumaciju vode i nezaslađenog čaja kao najzdravijih pića za male i velike.

Prženi krumpirići

Prženi krumpirići jako su ukusni i djeca im često ne mogu odoljeti. No, prepuni su zasićenih masti, rafiniranih ugljikohidrata i viška soli. Ovo je recept za energetske pljuskove i sudare, zbog čega njihova konzumacija može dovesti do lošeg raspoloženja i iscrpljenosti.

Obrađena hrana

Čips, zaleđene mini pizze ili hamburgeri ili bilo kakva slična gotova a prerađena hrana može izazvati strašno raspoloženje. Ovi proizvodi sadrže velike količine rafiniranih šećera, zasićenih masti i konzervansa. Ti sastojci zajedno uzrokuju pad energije nakon čega slijedi umor i smanjena motivacija. To ne znači da ih nikada ne biste trebali jesti. Ako su to djeci omiljene poslastice, priuštite im ih s vremena na vrijeme, ali neka nikako ne budu dio vaše dnevne rutine.

Peciva

Ukusna su i najlakše ih je kupiti kao “brzi zalogaj” kad su djeca gladna, ali gutanje hrane bogate ugljikohidratima može učiniti da se osjećate teški, i napuhani. To je zato što su peciva prepuna jednostavnih ugljikohidrata, obično izrađenih od bijelih žitarica s malo ili nikakvom prehrambenom vrijednosti. U krvi će izazvati nagli porast glukoze što će dovesti do podizanja, pa zatim i spuštanja raspoloženja. Umjesto praznog kaloričnog bijelog peciva, potražite neko od složenih ugljikohidrata, kao što su smeđa riža i kruh od pune pšenice.

Pakirano meso

Proteini su sastavni dio zdrave prehrane, ali neki su proteini bolji od drugih. Pakirano meso i naresci puni su konzervansa koji usisavaju energiju te aditiva koji uzrokuju promjene raspoloženja i nadimanje. Ali alternative kao što su nemasno meso, perad, riba, jaja, grah i domaći naresci (napravljene tako što ćete sami ispeći i narezati puretinu) mogu biti zdrava i dobra zamjena.

Kolači i keksi

Keksi i kolači prepuni su sastojaka koji pogoršavaju raspoloženje, poput šećera, koji se brzo razgrađuje u glukozu i može potaknuti snižavanje šećere u krvi te osjećaj slabosti. – Pokušajte smanjiti potrošnju šećera odustajući od kolača, keksa, slatkih pića ili zaslađivača na nekoliko dana i primijetite kako se osjećate. Pozitivni učinci se mogu vrlo brzo osjetiti, čak i u roku od nekoliko dana – naglasili su stručnjaci.

Kofein

Uživanje u šačici kave ili čaja, mnogima je nešto bez čega ne mogu (tu mislimo na roditelje, ne na djecu), no stručnjaci upozoravaju:
Pića poput kave ili čaja s kofeinom uzrokuju oslobađanje dopamina i serotonina u mozgu koji jako utječu na ljudsko raspoloženje. Zato se ne smije pretjerivati s dozama. Samo jedna šalica previše može dovesti do razdražljivosti, uznemirenosti ili tjeskobe. Pa, koliko je to kofeina onda previše? U klinici Mayo istaknuli su kako odrasla osoba ne bi smjela popiti više od četiri šalice kave na dan.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.