Istaknute teme Prehrana Zdravlje i sigurnost

Namirnice koje mogu utjecati na djetetovo ponašanje

Većina roditelja zna koja hrana je potencijalno štetna za dječje zdravlje te zašto pojedine namirnice nisu preporučljive i kakvu “štetu” mogu uzrokovati. Na primjer, ako se vaše dijete “predozira” čokoladom i bombonima, teško je da ćete imati mirnu večer.

Za ovu hranu možda ne biste pretpostavili da djeluje na djetetovo ponašanje

No, što ako vaše dijete ne može mirno sjediti, čini se pretjerano agresivnim ili hiperaktivnim te ima poteškoća s koncentracijom, a nije pojelo nikakvu “junk” hranu? Jesu li lizalice i čokolade jedino oko čega trebamo brinuti ili postoji još nešto?

Roditelji su obično svjesni “uobičajenih” namirnica natovarenih šećerom i umjetnim bojama, pa im promaknu manje poznate namirnice koje imaju potencijal utjecati na djetetovo ponašanje. To su:

Brokula

Iako mislite da činite pravu stvar potičući svoju djecu da jedu “zelenje”, neko povrće sadrži vrlo visoku razinu salicilata. Za salicilate se vjeruje da uzrokuju nemir i probleme pozornosti kod djece koja su inače sklona manjku koncentracije. Brokula je jedna od namirnica koja obiluje salicilatima. Ima ih još dosta i u bobu, krastavcu, slatkom krumpiru i svježem špinatu.

Tjestenina

Ako vaše dijete ne podnosi gluten ili ima nedijagnosticiranu celijakiju, nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten mogu postati umorna i povučena. Tu spadaju tjestenina i kruh.

Riba

Riba koja nije u potpunosti svježa i rani riblji proizvodi mogu imati visoku razinu amina. To je biogeni kemijski spoj za kojeg se vjeruje da može uzrokovati migrene, agresivno ponašanje i agresiju.

Kruh

Većina djece voli jesti kruh, no on sadrži određene konzervanse, naročito kalcij propionat kojeg povezuju s problemima u dječjem ponašanju. Povećane količine kakve se znaju nalaziti u kruhu mogu uzrokovati potaknuti gastro-intestinalne infekcije, začepljenje nosa i nesanicu.

Sir

Sir, posebno onaj s jačim okusom sadrži veću količinu amina. Kao i amini, mliječni proizvodi mogu uzrokvoati probleme kod djece koja imaju netoleranciju. Tu spadaju hiperaktivnost i problemi s koncentracijom.

Ketchup

Boje za hranu sve češće povezuju s hiperaktivnošću i problemima poremećaja pažnje. Tu postoje neke očito “obojane” namirnice poput lizalica, ali pripazite na boju i u hrani kao što su pahuljice, muffini i umaci. Ketchup je također “bogat” i gore spomenutim salicilatima.

Instant tjestenina

Mnoga djeca vole instant tjesteninu, no ona na žalost često sadrži pravi koktel pojačivača okusa, konzervansa i aditiv mononatrijev glutamat. Svi ti dodaci mogu imati negativan utjecaj na dječje ponašanje, ali i zdravlje.

Voćni sokovi

Voćni sokovi “namijenjeni” su djeci, ali su ujedno i puni šećera, konzervansa i umjetnih boja. Čak i 100% prirodni voćni sokovi mogu sadržavati salicilate, tako da je potrebno biti oprezan ako imate osjetljivo dijete.

Grožđice

Iako se često smatraju i predlažu kao zdrav međuobrok za malu djecu, grožđice nisu baš posve zdrave. One, kao i ostalo sušeno voće sadrže velike količine šećera i salicilate koji mogu pogoršati hiperaktivnost i živahnost djeteta.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.