Prehrana Zdravlje i sigurnost

Namirnice koje bi djeca trebala konzumirati zimi

Važno je konzumirati zimi prave namirnice kako bi izbjegli pad energije, manjak koncentracije, apetita i sna


Dolaskom kraćih dana i nižih temperatura kod djece baš kao i odraslih osoba dolazi do smanjenja aktivnosti, čime i do pada razine energije što se manifestira padom raspoloženja, umorom pa čak i depresijom.

Upravo zbog toga, u zimskim mjesecima važno je usredotočiti se na adekvatnu prehranu, odnosno, kako bi djeca izbjegla sezonski poremećaj ili sezonsku depresiju važno je konzumirati zimi prave namirnice. Promjene raspoloženja, pad energije, manjak koncentracije, apetita i sna neki su uobičajeni znakove. Ove namirnice pomoći će vam da djeca ostanu zdrava, raspoložena i sretna i ove zime.

Losos

Triptofan u lososu i drugim životinjskim bjelančevinama kod ljudi regulira raspoloženje. Meso lososa sadrži i salmon koji prema nekim studijama pomaže u kontroli depresije. Ponudite ga djeci na žaru uz umak koji vole ili ga nasjeckajte i napravite od njega kebab s povrćem.

Klementine

Klementine su izvrstan zimski agrum bogat vitaminom C i vlaknima. Sadrže i kalcij, magnezij, fosfor i kalij za snažne kosti i dobru funkciju mišića. Koštice iz klementina se lako uklanjaju pa su one idealne i za užinu u školi, a možete ih nasjeckati uz drugo voće kao dio zimske salate.

Zimska bundeva

Bogata je vitaminom A i karotenoidima, koji čuvaju zdravlje, podižu imunitet i održavaju kožu zdravom, što je posebno važno u hladnim zimskim danima kada koža na rukama i licu lako puca.  Dobar je izvor i vlakana, čime se razina šećera u krvi održava stabilnom.

Većina zimskih bundeva su prirodno slatke pa je velika šansa da će ju djeca prihvatiti na meniju. Pržiti tikvicu na maslacu, a potom dodajte cimet i javorov sirup. Također možete miješati i špagete s tikvicama s omiljenim umakom za tjesteninu.

Batat

Još jedan veliki izvor vlakana, batat je prepun vitaminom A i kalijem. Njegov slatki okus radi čini ga pogodnim za brojne recepte. Nasjeckajte ga na tanke pločice i pecite na maslinovom ulju, a može se koristiti i uz tjesteninu i sir, zobene pahuljice i u kolačima.

Nutricionistica za djecu Laura Gibofsky predlaže pečeni batat kao alternativu pomfritu, a sugerira roditeljima i da djecu uključe kod pripreme obroka – od guljenja krumpira, sjeckanja malim nožićem do serviranja.

Cvjetača

Smatra se da cvjetača spriječava stvaranje raka i upala. Cvjetača je ukusna i sama, ali lako se uklapa s drugim okusima. Bogata je vitaminima A, C, K i B te kalijem, magnezijem i manganom – važnima za rast i razvoj – dok vlakna potiču stabilnu razinu energije i dobru probavu.

Cvjetača je ukusna pečena, ali ako vaše dijete ne voli prehranu, skuhajte ju i pomiješajte s kuhanim krumpirima. Od cvjetače možete napraviti i palačinke ili tijesto za pizzu.

Foto: michel bishnevena kukoljacsanickels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.