Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Znanstvenici tvde: nakon poroda majke spavaju loše i sanjaju strašne snove

Znanstvenici koji proučavaju snove tvrde da roditeljstvo radikalno transformira ženski san. Zbog brige o bebi, ustanovili su, polovica majki noću bez prekida spava samo tri sata, a prvih šest godina života svoje djece uopće ne spavaju dobro.

Osim što majke uz bebine potrebe spavaju loše, brine ih i njihova sigurnost pa se ne mogu opustiti u snovima

Zašto žene spavaju lošije nakon poroda? Stručnjaci tvrde da žene nakon poroda prolaze kroz hormonalne promjene koje mijenjaju i njihov ritam snova. Čak i ako beba relativno dobro spava, mame imaju problema s noćnim znojenjem i natečenosti dojki što im također narušava kvalitetu sna.

Mnogi znanstvenici vjeruju da snovi pomažu u obradi osjećaja i da mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja žene, a time i cijele obitelji i da je kvalitetan san izrazito važan za majku.

Osim čestog buđenja zbog dojenja ili buđenja bebe iz drugih razloga, majke imaju i podsvjesnu odgovornost za sigurnost bebe pa je manja vjerojatnost da će dovršiti „uravnoteženi ciklus kroz različite faze spavanja“ čak ako i sastave dovoljno sati spavanja u komadu tijekom noći.

Na ovu temu provedeno je malo istraživanja, a onim kojim se analiziralo snove žena tijekom trudnoće i nakon rođenja njihove bebe, otkrio se porast snova koji sadrže tjeskobu u postporođajnom razdoblju. Gotovo tri četvrtine mama u toj studiji reklo je da su sanjale (snove) u kojima je njihova beba u opasnosti i mnoge su osjećale potrebu da ustanu i provjere je li njihova beba zapravo dobro.

Upravo ta točka – sigurnost bebe – tvrde znanstvenci mogla bi biti ključna za rad na kvalitetnijem snu. Odnosno, mame bi prema njima trebale raditi na tomu da osiguraju bebama sigurnost tijekom noći, a da same budu spremne na loše snove i da ih na taj način “presretnu” u podsvijesti i time si osiguraju dragocjen san koji im nedostaje.

To također može spriječiti majke da se noću nepotrebno dižu kako bi provjeravale svoje bebe i time si dodatno uskratile potreban odmor.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.