Istaknute teme Za roditelje

Najbolji poslodavci prijatelji obitelji – 1500 EUR za rođenje djeteta, sufinanciranje vrtića, dovođenje djece na posao, rad od kuće…

Poslodavac koji brine o svojim zaposlenima da na vrijeme stignu kući i brinu os svojim roditeljskim obvezama!? Gotovo da zvuči kao znanstvena fantastika. No, dobrih primjera ima sve više, a najbolji poslodavci dobili su i posebna priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za postizanje prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima koja im je dodjelio Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Nisu svi poslodavci na lošem glasu, pogledajte što sve neke tvrtke nude svojim zaposlenicima kako bi im olakšali roditeljstvo

Kao mala tvrtka nagrađena je PROQLEA d.o.o. Tvrtka sufinancira troškove dječjeg vrtića za zaposlenike, a daje i financijsku pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 265 €. Zaposlenici imaju i pogodnosti dopunskog zdravstvenog osiguranja, novčane pomoći za troškove liječenja djeteta te plaćeni dopust u slučaju bolesti djeteta. Tvrtka daje slobodan dan zaposleniku povodom djetetovog rođendana te dodatne dane godišnjeg odmora za zaposlenike s posebnim obiteljskim uvjetima. Postoji i mogućnost skraćenog radnog vremena povrh onog zakonski predviđenog, a unutar ureda su omogućena i mjesta za dojenje.

U kategoriji malih trgovačkih društava nagrađena je tvrtka TAKEDA PHARMACEUTICALS CROATIA d.o.o.

Tvrtka omogućuje dodatnu uredsku opremu za rad od kuće koja ostaje u trajnom vlasništvu zaposlenika, potpuno opremljenu kupaonicu u uredu te osiguranu svakodnevno zdravu hranu u uredu. Nudi se usluga psihološke pomoći i financijskog savjetovanja za zaposlenike i članove njihovih obitelji, program međusobnog nagrađivanja zaposlenika te društveno korisne djelatnosti. Tvrtka daje mogućnost dovođenja djece na radno mjesto, kao i financijsku pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 100€. Plaća je 30% veća od prosjeka, a tu su i otvoreni dani za posjete obitelji zaposlenika u uredu, sportske igre, plaćene sportske aktivnosti te naknada za bolovanje na teret poslodavca koja je povoljnija od zakonske

U kategoriji srednjih trgovačkih društava kao najbolja obiteljska tvrtka izabrana je UNDABOT d.d.

Zaposlenici ostvaruju popust u partnerskoj poliklinici za zdravstvene preglede, a naknada za bolovanje je na teret poslodavca i povoljnija je od zakonske. Za rođenje djeteta tvrtka daje 400 eura i još 130 eura kao poklon za samog zaposlenika. Nude se i sportske aktivnosti putem Multisport kartice. Unutar uredskih prostorija tvrtka osigurava zasebnu prostoriju za dojenje te mogućnost skraćenog radnog vremena povrh onog što je zakonski predviđeno. Za budućnost se razmatra sufinanciranje troškova dječjeg vrtića za zaposlenike.

U kategoriji velikih trgovačkih društava najbolja je PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d,

Tvrtka osigurava jednu jednogodišnju stipendiju za sudjelovanje djece zaposlenika  u međunarodnom programu razmjene učenika, a uz isplatu dara za djecu do 15. godine života dar dobivaju i djeca koja pohađaju srednju školu. Tvrtka pruža mogućnost „Best doctor“ što znači da zaposlenici imaju pravo na liječenje u najboljim svjetskim klinikama u slučaju teže bolesti te drugo medicinsko mišljenje, kako za zaposlenike tako i za članove njihove obitelji. Isplaćuje se jednokratna naknada za rođenje/posvojenje/udomljavanje djeteta u iznosu od 1.500,00 €.

Tvrtka sufinancira dječji vrtić za djecu zaposlenika, daje stipendije za djecu zaposlenih koja su učenici ili studenti te ima fond solidarnosti za zaposlenike. Daljnji planovi tvrtke su pokretanje edukativno-komunikacijske kampanje „PBZ Tata“ kojom će se naglasiti uloga očeva u odgoju djece te uvođenje mogućnosti rada na pola radnog vremena uz punu plaću na vrijeme od mjesec dana zaposlenicima po povratku s rodiljnog/roditeljskog dopusta.

Nedavne izmjene Zakona o radu omogućile su inače rad od kuće, 5 dana neplaćenog dopusta za brigu o članu kućanstva, pravo na isključivanje s radnog mjesta.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.