Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Najbolje kreme za sunčanje za djecu

kreme za sunčanje za djecu

Kreme za sunčanje za djecu štite samo ako ih koristite kako treba


Dolazi nam ljeto i mnogi već pakiraju kofere za odlazak na more. Iako stručnjaci ne preporučuju izlaganje suncu između 11 i 17 sati, mnogi će roditelji ipak i to vrijeme s djecom provesti na plaži kako bi uživali u svakom morskom trenutku. Bez obzira jeste li na suncu u “dozvoljeno” vrijeme ili ne, ne zaboravite na zaštitu od sunca. Pogotovo su osjetljivi najmlađi, pa evo što trebate imati na umu kada su u pitanju kreme za sunčanje za djecu.

Odaberite zaštitni faktor između 30 i 50

Zaštitni faktor 30 blokirat će oko 97 posto UVB zraka. Što su UVB zrake? UVB zrake čine pet posto UV zračenja koje dopire do nas. Visoko energetske su i ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline, alergijske reakcije i rak kože.

Treba imati na umu da svaki dodatni zaštitni faktor iznad 30 blokirati samo jako mali dodatni postotak štetnih zraka. Stoga, ako dijete na primjer premažete zaštitnim faktorom 30, to ne znači da možete bezbrižno cijeli dan biti na suncu.

Zaštitnu kremu potrebno je nanijeti više puta tijekom dana.

Potražite na kremi riječi “široki spektar”

Zaštita širokog spektra znači da vas krema za sunčanje uspješno blokira i UVA i UVB zrake (dok se zaštitni faktor odnosi samo na blokiranje UVB zraka). S obzirom da su obje vrste zraka štene i mogu oštetiti kožu svaka na svoj način, kupovanje kreme sa širokim  spektrom je obavezno.

Čitajte oznake i etikete

U kremama za sunčanje koriste se ili kemijski aktivni sastojci ili minerali (cinkov oksid ili titanijev dioksid).  Oba sastojka štite od štetnih UV zraka. No, kreme s kemijskim sastojcima “navukle” su na sebe lošu reputaciju jer navodno štete kada se koriste u vrlo velikim količinama, prema istraživanjima nekih studija.

No, pedijatri upozoravaju da je ipak veća štetnost sunčevih zraka od kemijskih sastojaka u kremi.

Ako ipak želite igrati na sigurno, na tržištu  se nalazi puno krema s mineralnim sastojcima. Pedijatri također naglašavaju kako dijete može reagirati na kremu, sadržavala ona mineralne ili kemijske sastojke. Nekad je najbolje isprobati različite marke kako biste otkrili koja je krema najbolja za vaše dijete.

Razmislite o formatu

Krema za sunčanje u spreju je jednostavna za koristiti, ali nije najbolji odabir za svako dijete. Mala djeca, pojašnjavaju pedijatri, ponekad znaju udahnuti supstance iz kreme prilikom sprejanja i to može smetati njihovim plućima. Što se tiče starije djece, kod njih je ta opasnost manja jer ih možete upozoriti da okrenu glavu ili zadrže dah.

Nanesite puno i ponovno nanesite

Obećani zaštitni faktor na bočici obavit će svoje samo ako kremu obilno nanesete na svaki djelić djetetove izložene kože. Ako kremu koristite u pravim količinama, vrlo brzo ćete doći do dna bočice. Ako vam bočica pak nakon ljetovanja ima više od pola sadržaja, možda i niste koristili zaštitne kreme koliko ste trebali.

Kremu je potrebno nanovo nanositi svaka dva sata, nakon svakog plivanja ili ako se dijete preznoji. No, nemojte se oslanjati samo na svoju zaštitnu kremu. Držite djecu u hladu koliko je to god moguće, pogotovo u najtoplijim dnevnim periodima. Ne zaboravite i na sunčane naočale i šeširiće.

foto: l’interdit

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.