Istaknute teme Moda i oprema

Na što morate paziti pri kupnji dječjeg šatora za plažu

Kod odabira dječjeg šatora za plažu prvo pripazite da će ih štititi od UV zraka


Ako ste roditelj male djece zasigurno već dobro znate da suncobrani na plaži i nisu najbolje rješenje za zaštitu djece od sunca. Osim što najčešće prave malu sjenu koja se stalno izmiče, često ih vjetar odnosi pa djeca nisu zaštićena kako bi njihova osjetljiva koža trebala. Stoga, predlažemo kupnju šatora, a donosimo vam i popis stvari na koje morate paziti pri kupnji dječjeg šatora za plažu kako bi odabrali onaj koji će ih štititi od štetnih UV zraka, vrućine, a po potrebi i mogućeg kratkotrajnog pljuska.

Na što stoga morate obratiti pozornost pri kupnji šatora:

-Na upozorenje o Suncu
Šator će značajno smanjiti mogućnost opeklina od sunca i toplotnog udara. Novorođene bebe imaju nevjerojatno osjetljivu kožu, a kako ih nije dobro jako mazati zbog moguće iritacije (primjena krema za sunčanje novorođenčadi do šest mjeseci također se ne preporučuje), bez dobrog zaklona s njima boravak na plaži nije moguć.

No, dok će svi šatori pružiti određenu hladovinu, nisu svi zaštićeni ultraljubičastim svjetlom. Ako već kupujete šator, provjerite je li zaštićen od UVA i UVB zraka. Ipak, i uz ovaj šator djecu treba redovito mazati, a bebe bi trebale nositi i šešire i sunčane naočale.

-Da ima dobru ventilaciju
Pravilno dizajniran šator mora imati dodatne otvore za svježi zrak kako bi se omogućilo strujanje. Ako je šator zatvoren s tri strane u njemu će boravak biti pravi pakao pa vam takav šator neće biti od pomoći.

-Da šator bude siguran i čvrst
Miran dan na plaži može se brzo pretvoriti u oluju pa vjetar odnosi sve što nije vezano. Stoga je dobar odabir šator koji se da usidriti. Pazite da sustav zaštite od vjetra bude jednostavan, a ne da morate nositi i čekiće i kliješta ili tražiti drveće da ga privežete.

-Pazite da je praktičan za nošenje i postavljanje
Ne birajte šator po ljepoti već da je praktičan. Računajte da morate nositi djecu i da nemate slobodne obje ruke za prtljagu. Stoga kupite šator koji ima futrolu za leđa ili rame i da nije predugačak već da ga možete jednostavno nositi. Dakle, neophodno je da to bude lagani šator koji je jednostavan za transport i postavljanje.  Pokušaj postavljanja šatora koji uključuje alate, više ljudi i mnogih dijelova bio bi gotovo nemoguć nakon dolaska na prepunu plažu s djecom pa birajte jednostavne koje treba samo rasklopiti ili zahtijevaju minimalno spajanje.

-Ako želite zaštitu od pijeska i insekata, ima i takvih!
Neki su šatori dizajnirani da ostanu zatvoreni kako bi pružili bolju zaštitu od sunca, dok neki imaju bočne stranice s baldahinom, koje omogućuju jednostavan pristup, kao i šansu da se djeca igraju u njegovoj sjeni. Za novorođenu djecu savjetuje se koristiti šator s dnom kako djeca ne b ikako bi mala djeca imala čiste ruke da pijesak ne jedu i stavljaju u oči. Postoje i skroz zatvoreni šatori za plažu koji pružaju i zaštitu od komaraca i drugih insekata. Otvoreni šatori te šatori bez dna dobri su za stariju djecu jer na dno možete staviti ručnik, a djecu namazati protiv insekata.

Foto: autumnal_hedgeDennis Jarvis

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.