Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Noć muzeja – Na FERu možete zaigrati stare igrice, a potom se osladiti u Muzeju čokolade

Ove godine, točnije 31. siječnja održava se petnasta Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja no koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Kao i ranijih godina, i ove godine manifestaciji su se pridružili i brojni muzeji koji su zanimljivi i djeci svih uzrasta.

Noć muzeja prepuna je raznih sadržaja po muzejima pa povedite djecu na druženje i radionice

Mnogi muzeji potrudili su se uz stalni postav postaviti i dodatne zanimljive izložbe ili radionice za djecu pa iskoristite i ovu prigodu da odvedete svoje mališane kako bi vidjeli nešto zanimljivo i poučno.

Cjelokupan program Noći muzeja 2020. za cijelu Hrvatsku pronađite ovdje, a u nastavku pogledajte neke od naših prijedloga za djecu.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Posjetitelji će, između ostalog, moći vidjeti, isprobati i naučiti ponešto o povijesti legandarnih računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Ivel Ultra, Orao, Atari ili Amiga te odigrati stare računalne igrice kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, QBASIC Gorillas i Tetris.

Etnografski muzej

Najmlađi posjetitelji moći će uživati u pričaonici ”O šeširima i ljudima”, a oni nešto malo stariji imat će priliku okušati se u raznim igrama s ludim šeširima. 

Tehnički muzej

Radno vrijeme Tehničkog muzeja Nikola Tesla u akciji Noć muzeja će biti će od 18 do 24 sata, ulaz je besplatan na sve ponuđene sadržaje. Posjetitelji će moći razgledati stalni postav Muzeja u prizemlju i Planetarij. Za razgled će biti dostupna i izložba Davor Grünwald “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”, koja je postavljena u izložbenoj dvorani Muzeja.
Predavanja u Planetariju održati će se u 18, 19, 20, 21,22 i 23 sata.
Predavanja u demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle održati će se u 18, 19, 20, 21, 22 i 23 sata.

Gornjogradska gimnazija

U Gornjogradskoj gimnaziji smješteni su ostaci nekadašnje najveće i prve prirodopisne zbirke u Hrvatskoj koja je posjetiteljima dostupna u cijelosti. 2019. godine otvorena je učionica “Matoš”, koja u svojem jednom dijelu ima stari inventar iz kraja 19. stoljeća. Posjetitelji će moći sjesti u stare klupe u kojima je sjedio i sam Matoš.

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Besplatan ulaz u akvarij za sve posjetitelje od 17 sati do ponoći.

Muzej čokolade Zagreb

Ovaj noviji muzej po prvi put sudjeluje u Noći muzeja i omogućava besplatnu posjetu uz stručno vodstvo. Besplatan ulaz podrazumijeva obilazak postava muzeja u pratnji stručnog vodstva i to za točno 180 posjetitelja koje će naši kustosi provesti u nekoliko grupa. Noć muzeja u Muzeju čokolade trajat će od 18:00 do 22:00. Svaki dan od ponedjeljka 27. siječnja do četvrtka 30. siječnja moći ćete doći podići svoju besplatnu kartu na blagajni Muzeja. Svi će biti predbilježeni za točan sat u kojem će moći sudjelovati u stručnom vodstvu. Karte se dodjeljuju po principu „Tko prvi, njegova karta“. Jedna osoba može podići najviše dvije karte.

Astronomski centar Rijeka

Program u Astronomskom centru Rijeka posvećen je svemirskim obljetnicama. Program u digitalnom planetariju u organizaciji Rijeka sporta od 18 do 23 sata uključivat će filmove i show-ove edukativno-zabavne tematike. Predavanja u Velikoj sali u organizaciji članova Akademskog astronomskog društva Rijeka odvijat će se od 18.30 do 22.30 sati.
Također, od 18 do 23 sata svi posjetitelji moći će crtati inspirirani svemirskim obljetnicama (rampa), promatrati mikroskopom, slagati puzzle, pogledati stare teleskope i prezentaciju o orijentaciji na nebu. Uz dobre vremenske uvjete, bit će organizirano promatranje teleskopima na terasi Centra.

Muzej Ivanić-Grada

Dječje igraonice i radionice u Noći muzeja 2020. održavat će se od 19 do 21.

Općina Mače

U Noći muzeja predviđena su događanja: 18 sati – predstava za velike i male “Zagorska pepeljuga” 19 sati- razgledavanje izložbe dječjih radova na temu “Zagorski dvorci” i Hrvatski muzeji” 19.30 sati- čitanje dječjih pripovijetki 20:00 sati- likovne i plesne radionice na temu “prinčevi i princeze” 21 sati- projekcija filma o Maču i Sutinskim Toplicama

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

Pripremljena je zložba Domaće zadaće, a djeca će se moći iskušati uz igranje društvenih igara.

Udruga štagalj . Vrbovec

U suradnji s Udrugom ,,Štagalj” , djeca i odgajateljice Dječjeg vrtića Dubrava (Općina Dubava) te učenici nižih i viših razreda Osnovne škole Dubrava iz Dubrave, pod vodstvom učiteljice Martine Kranjc napraviti će izložbu likovnih radova različitih tehnika na temu ,,Zlatno doba povijesti – Hrvatsko kraljevstvo”. Izložba, tijekom koje će djeca zajedno s roditeljima moći sudjelovati i u kreativnoj radionici (izrada kruna, grba, ordena, zastava…) održati će se u prostoru Udruge ,,Štagalj”.

Posjetitelje ćemo kroz tiskane sadržaje informirati o hrvatskoj povijesti i kulturi koja se njegovala u doba kraljeva, a u duhu tog vremena izložbu će voditi kralj i kraljica.

Foto: Noć muzeja

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.