Istaknute teme Za roditelje

Što više prijateljica mama ima, to je veća korist i za djecu

prijateljica

Prijateljica znači i podršku, pomoć i savjet – što može pomoći i djetetu

Imate li puno bliskih prijateljica i uspjeli ste održati ta prijateljstva i kada ste postali mama? Stručnjaci su otkrili da je to korisno za cijelu vašu obitelj, a ponajviše za djecu.

Kao prvo, djeca od ranih dana imaju dobar model pokraj sebe u kojeg se mogu ugledati. Mamini socijalni kontakti omogućit će im da i oni sami “pokupe” nekoliko trikova i unaprijede svoje društvene vještine. Sve to utječe povoljno i na razvoj dječjeg mozga.

-Socijalne veze povezuje se s pozitivnim kognitivnim razvojem djece – objasnili su stručnjaci koji su provodili studiju na oko 500 mama. Isto to nije utvrđeno kada su se gledali socijalni odnosi u trijadi mama-tata-dijete.

Naime, bebe i djeca koji su bili “izloženi” grupi maminih prijateljica pokupili su razne socijalne vještine, a imali su priliku i povezati se te komunicirati s odraslim osobama.

Djeca napreduju psihički i emocionalno kada su oko njih odrasli koji se brinu za njih i spremni su se s njima podružiti i saslušati ih. Dakle, što je oko djece više odraslih, a za njih zainteresiranih osoba, ona brže i bolje napreduju.

Stručnjaci su otkrili da takvi društveni krugovi, koje su oni nazvali društvenim mikro sistemima. osiguravaju razne dobrobiti koje se zadržavaju u djeci do kraja njihovih života.

-Iz dječje perspektive, ove intimne veze čine čvrstu osnovu za razne veze, socijalne i ljubavne koje će oni sami ostvariti kasnije u životu i temelj su za društvenu interakciju – smatraju provoditelji studije.

No, dobre socijalne vještine nisu jedina korist od maminih prijateljica. Ima toga još puno.

Naime, zbog prijateljica svaka mama osjeća da ima podršku i razumijevanje izvan granica obitelji te određenu zaštitnu mrežu, zbog čega su njezine odluke u odgoju i ponašanju samopouzdanije i sigurnije što se dugoročno također odražava na djetetovu dobrobit.

-Što veću društvenu mrežu mama ima, to je veća mogućnost da će u njoj naći neke resurse koji će joj ublažiti određene terete roditeljstva – potvrdila je suautorica studije Kaja LeWinn, istraživačica psihijatrije sa Sveučilišta California San Francisco

-To može uključivati ​​emocionalnu podršku, opipljivu potporu u obliku čuvanja djece ili pomoć u obavljanju poslova, te prijenos znanja o visokokvalitetnom vrtiću ili drugim programima iz djetinjstva. Ti resursi mogu smanjiti stres roditelja te poboljšati mentalno zdravlje majke, što je pozitivno povezano s kognitivnim razvojem djece – dodala je LeWinn.

foto: rawpixel.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.