Istaknute teme Odgoj

Mozgalice koje će razvijati matematičko razmišljanje kod djece

Već s četiri godine dijetetu možete zadavati lakše zadatke koji će ih potaknuti da logički razmišljaju. Donosimo nekoliko jednostavnih ali korisnik načina na koje možete djecu od četiri do šest godina potaknuti na razmišljanje kroz igru.

Zaposlite djecu uz ove zabavne mozgalice koje će im pomoći da razmišljaju logično

U svim zadacima budite uz dijete  i savjetujte ga, npr. kod slaganja perlica ponavljajte: crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta… Ovi uzorci su dobri za izgradnju matematičkog mišljenja.

Uzorak Zmije

Napravite uzorak zmije s perlicama, a pri tom koristite vruće ljepilo kako bi zmiju završili. Osim što će dijete razvijati mozak kroz logičko zaključivanje, ispraksirat će se i u finoj motoriki. OVo možete pokušati i s djecom mlađom od četiri godine no budite oprezni da perlice ne stavljaju u usta.

logika

   
Lego mozgalica

Već jedan paketić lego kockica bit će dovoljan za ovu igru. Djeci zadajte jednostavan zadatak da slažu prvo žutu, plavu, zelenu crvenu ili slično.

logika

Ukusna slagalica

Na hrpe istresite različite oblike, to mogu biti bomboni, gumbi, grah, grožđice, kuglice…što god imate pri ruci. Djetetu dajte zadatak da slaže niz od svih tih sastojaka prateći početni.

logika

Crtajte razne oblike

Uzmite trokut ili ravnalo te na praznom papiru uzduž napravite točkice na svaka dva centimetra. Tako ispunite cijeli papir, no slobodno napravite veći razmak među redovima. Potom svaki red započnite drugim stilom. Papir možete fotokopirati kako ne bi trebali stalno crtati novi. Zadatak djetetu bit će da ponavlja ono što vi započeli prateći točkice, odnosno jedna točkica mora biti početak, sljedeća kraj i tako sve do kraja. Na taj način jačati će svoj mozak, učit će pisati i crtati te razvijati i finu motoriku.

logika

Sviramo po notama

Za ovu mozgalicu potreban je ksilofon, a kako su na njemu svi tonovi označeni posebnom bojom  dajte djetetu u zadatak da odsvira note koje ćete mu zadati. Naime, svaku notu nacrtaje na papiru u onoj boji u kojoj je tipka, a dijete mora odsvirati upravo tim redosljedom.  Nakon što odsvira jednom, neka sve ponovi još brže i brže. Svaki pogrešan ton jasno će odskakati.

logika

Foto: Freepik, FunForBoys

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.