Istaknute teme Trudnoća

Mogu li žene zaboraviti porođajnu bol?

porođajna bol

Porođajnu bol može umanjiti hormon sreće i osjećaj ljubavi prema bebi

Ako pitate nekoga da opiše porođajnu bol, vjerojatno ćete čuti priču o intenzivnim i jakim bolovima. Netko tko je rodio nedavno možda će u priču dodati još detalja. Imate li pak prijateljicu koja je upravo rodila, od nje ćete vjerojatno čuti: Nikad to više neću ponoviti!

No, premda mnoge žene netom poslije poroda izjave upravo to, većina ih u nanovo rodi. Kako se to dogodi? Zaborave li žene porođajnu bol ili ih snažna i neopisiva ljubav prema djeci natjera da promijene mišljenje?

Što kaže znanost?

Literatura tvrdi kako žene ne zaboravljaju porođajnu bol. Iako to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, stručnjaci na temelju pregleda raspoloživih dokaza smatraju da se žene mogu prisjetiti boli uzrokovane porođajem. Također, zanimljivo je, došli su i do spoznaje da se ta bol spominjala na pozitivan način. Odnosno, žene bi uglavnom ponosno istaknule kako su se dobro nosile s trudovima i slično.

Švedska studija iz 2003 godine analizirala je sjećanje na porođaj tijekom godine dana. U istraživanju je sudjelovalo oko 2000 žena koje su ispunjavale upitnik vezan uz trudove i porod, s tim da su imale na raspolaganju skalu od sedam bodova kojima su mogle ocijeniti intenzitet boli. Žene su upitnike trebale popuniti dva mjeseca nakon porođaja te potom 12 mjeseci nakon porođaja.

Otprilike je polovica žena bila dosljedna prilikom ocjenjivanja intenziteta boli, a 60 posto ih je osjećalo isto u vezi porođaja. Nakon 12 mjeseci trećina se žena prisjetila boli kao manje jake, dok je jedna od šest žena zapamtila bol kao jaču. Četvrtina je žena negativnije gledala na cjelokupan porođaj nakon godinu dana.

Halo efekt

Halo efekt je termin kojim se opisuju pozitivne emocije koje je doživjela nova majka kada joj je dijete prvi put stavljeno u naručje. U tom trenutku, usred naleta oksitocina i sreće, majka će sigurno imati pozitivniji pogled na cijelo iskustvo porođaja nego što je imala samo 10 minuta ranije.

Dakle, ovaj efekt mogao bi imati utjecaj na to kako se pamti porođajna bol. Ona se može činiti i manje jakom jer majka osjeća pozitivne emocije što u rukama drži zdravo dijete, a ta blagodat nadmašuje neugodnost uzrokovanu trudovima.

Žene koje iskuse stresan i traumatičan porod i ne mogu odmah nakon zadržati svoju bebu, mogu propustiti doživljaj “halo efekta”. Iako će i dalje doživjeti nalet ljubavi i hormona nakon što prvi put drže dijete, kašnjenje može umanjiti utjecaj koji “halo efekt” ima na njihov ukupni osjećaj i sjećanje na porođaj.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.