Novosti i događanja

Mliječna staza – ove godine trčat će se online, a sve donacije odlaze za djecu s teškoćama

Četvrta humanitarna utrka Mliječna staza održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije. Ovogodišnja utrka bit će po prvi puta virtualna i nacionalna jer će se, zbog novonastalih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, održati uz pomoć mobilne aplikacije.

Mliječna staza podržavala je otvaranje banke humanog mlijeka i unaprijedila uvjete u rodilištima

Zbog svog virtualnog karaktera u utrci mogu sudjelovati baš svi i od 5. do 20. rujna pružiti podršku djeci s teškoćama. Tijekom 16 dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti.

Prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije. Prijava je moguća putem web stranice www.mlijecnastaza.hr, a rane prijave po posebnoj cijeni otvorene su do 30. lipnja 2020.

Utrku će i ove godine podržati brojne poznate osobe među kojima i proslavljeni hrvatski tenisač, Marin Čilić.

UNICEF OPREMA SENZORNE SOBE I EDUCIRA STRUČNJAKE

U prve tri godine održavanja, utrka Mliječna staza podržavala je otvaranje banke humanog mlijeka, osigurala financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedila uvjete u rodilištima diljem Hrvatske

Ove godine UNICEF prikuplja sredstva kako bi usluge rane intervencije, koje su od presudne važnosti za razvoj djece s teškoćama,postale dostupnije što većem broju djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Stoga je UNICEF-ov cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva.

Ovogodišnja se utrka održava u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom  te utrku i njezin cilj podržavaju i naši paraolimpijci – Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Anto Joskić, koji je izjavio: „Poruka ovogodišnje Mliječne staze – pretvorimo teškoće u mogućnosti – iznimno je važna. Svjestan sam važnosti odgovarajuće podrške djeci s razvojnim teškoćama, jer sam i sam bio jedno od te djece. Pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu – trčite, hodajte, vozite bicikl, rolajte, planinarite i budite dio pozitivnih promjena za djecu s teškoćama u Hrvatskoj.“

Prijavite se za Mliječnu stazu 2020. na www.mlijecnastaza.hr

Foto: UNICEF

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.