Istaknute teme Odgoj

Mlađe generacije okreću se novom trendu: što je to platonsko roditeljstvo?

platonsko roditeljstvo

Platonsko roditeljstvo doživljava svoj uzlet među mladim ljudima

Za svakakve smo tipove roditelja do sada čuli, trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Sada je među mlađim generacijama sve popularnije nešto što se naziva “platonsko roditeljstvo”.

Platonsko roditeljstvo podrazumijeva odgajanje i podizanje djeteta s bliskom osobom. Na primjer, dragim dugogodišnjim prijateljem kojem vjerujete, ali prema kojem ne gajite romantične osjećaje. Upravo zbog činjenice da ne postoji romantična povezanost, smatra se da ovaj tip roditeljstva otklanja nepotrebne komplikacije, svađe, umanjuje stres i čini cijeli odnos zabavnijim.

Jer, na kraju krajeva, prijateljstva su često manje opterećujuća i puno zabavnija od veza, za ne?

Što se u stvari događa?

Mladi ljudi, pokazuju istraživanja, sve su manje skloni vjerovati u tradicionalni odgoj i smjernice, kao niti u tradicionalni način imanja djece. Druga je pak teorija da jednostavno nisu uspjeli ostvariti tradicionalni odnos koji se smatra potrebnim za odgoj djeteta i dosadilo im je čekati “onog pravog”.

Mnogi od njih svjedočili su pak i razvodima prijatelja te su vidjeli kako funkcionira odgoj djece nakon tog nemilog čina, te im se to nije učinilo niti najmanje privlačnim. Razvedeni roditelji naime često dobro surađuju dok su oboje sami i uspijevaju se dogovoriti oko svakodnevnih stvari, no čim jedno od roditelja započne novu vezu, stvari obično krenu u pogrešnom smjeru. Naglo se pojave poteškoće i nesuglasice.

Platonsko je roditeljstvo stoga puno praktičnije. Karte se stavljaju na stol još prije nego je dijete i rođeno, oba platonska roditelja iznose svoja uvjerenja, ciljeve, očekivanja…

Povećava se broj ne-tradicionalnih obitelji

Mnogi će na ovo prevrnuti očima i reći da nije normalno odgajati dijete s nekim s kim niste u nekoj vrsti romantične veze, u koga ste zaljubljeni ili u koga ste barem bili zaljubljeni.

No, istina je da su platonske veze puno čvršće i stabilnije od ljubavnih. Usto, često podrazumijevaju čak i više ljubavi i poštovanja. Komunikacija među prijateljima također može biti bolja i opuštenija nego među partnerima, a svi znamo da je dobra komunikacija ključ svake uspješne veze.

Zato možda i ne čudi da je sve više ovakvih parova te oni postaju i sve bolje društveno prihvaćeni od strane okoline.

Takve partnere mladi diljem svijeta pronalaze na internetu ( mnogima nepojmljivo), a odnos ponekad i započne romantično da bi se poslije nastavio sasvim platonskim s ciljem imanja zajedničkog djeteta. Drugi pak traže darivatelje sperme i okreću se umjetnoj oplodnji kako bi s prijateljem došli do djeteta.

Romantični odnosi su teški

Kada par dobije dijete to mijenja čitav odnos. Nove obveze, uloge, očekivanja, sve to može povećati količinu stresa. Nije niti čudno da dolazi do promjene u osjećajima i gledanju na suprugu/supruga koji se sada pokazuje u novom svjetlu.

Prijateljstvo bez ljubavne komponente je znatno lakše za održati, a bez zaljubljenosti često nema niti dodatnih komplikacija. Na kraju krajeva, za prijatelje biramo ljude koji nam odgovaraju, zanimljivi su nam, dijele naša mišljenja i stavove. Tu ne vrijedi toliko pravilo da se suprotnosti privlače.

Trebamo se zapitati slijedeće: nakon višestrukih neuspjelih romantičnih veza, ali s prijateljstvima koja traju desetljećima, možda bi odgajanje djece s našim najboljim prijateljima bilo nešto što bi uistin umoglo funkcionirati?

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.