Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Mjesec ispravnog držanja: Kako postići da dijete sjedi uspravno?

držanja

Jeste li svjesni držanja svog djeteta i koliko pažnje polažete da to bude ispravno?

Svakodnevno pazim ona zdravlje svoga djeteta. Da je sito i da kvalitetno jede. Mjerimo mu temperaturu, dajemo mu vitamine, brinemo se kada ga nešto boli, vodimo liječniku. Potaknut ćemo ga da redovito pere zube jer zdravlje zuba je važno.

Od svih tih briga za zdravlje, ponekad će roditelji smetnuti s uma nešto jako bitno, a to je držanje djeteta. Je li ono uspravno ili ipak više pogrbljeno?

Svibanj je mjesec uspravnog držanja, pa eto prilike da provjerite kako vaše dijete sjedi ili stoji, kako se drži dok hoda?

Zašto je važno kako se dijete drži?

Prema dječjim ortopedima, dobro držanje bitno je za dobrobit čitavog tijela. Ako se dijete dobro i ispravno drži, njegovo tijelo može podnijeti pritisak na raznim mjestima, što im može pomoći da održe bolju ravnotežu. To je posebno važno kod djece koja se bave sportom.

Ako se dijete loše drži to može preopteretiti određeni dio tijela što može izazvati bol i neugodu. A naše je tijelo ipak ono u kojem ćemo ostati do kraja života i treba ga paziti od malih nogu.

Roditelji – pobrinite se za svoje držanje

Prije nego pokušate naučiti dijete da ima dobro držanje – provjerite kakvo je vaše. Pobrinite se da za stolom sjedite uspravno, a ne pognuto, zgrbljenih ramena. Također, kada podižete stvari, radite to na pravilan način, bez da oštetite kralježnicu.

Naučite djecu kako držati pojedini dio tijela dok obavljaju neki zadatak, opišite im to te im pokažite i vlastitim primjerom. Upozoravjate ih i ispravljate dok im pravilno držanje ne postane svakodnevna navika.

Zlatne pauze

Koje su to situacije koje mogu kod naše djece uzrokovati loše držanje? Na primjer, one poput predugog sjedenja pred TV-om ili igranje igrice?

U tim situacijama važno je djeci raditi pauze i osigurati odmor i opuštanje tijela, jer oni smai teško da će prekinuti zabavu. Prije svega, treba osigurati odmor leđa i ramena, koja često pate ako se dugo sjedi u istom nepravilnom položaju.

Možete investirati i u ergonomski ispravnu stolicu koja će pružiti potporu vratu i leđima, no svakako i “potjerati” djecu da se razgibaju, protegnu i prošetaju prije nego opet sjednu u omiljeni položaj.

Koja je ispravna poza?

Da bi naučili dijete da sjedi ispravno, roditelj prvo treba znati što to ispravno je. Odnosno, dno djetetovih leđa trebalo bi biti skroz uz naslon stolice, leđa bi trebala biti uspravna, kao i ramena. Tada se kralježnica nalazi u takozvanom “s” položaju i najbolje se odmara.

Ako je roditelj zabrinut zbog držanja djeteta ili se dijete često žali na bolove u leđima i vratu, možda bi bilo pametno razgovarati o tome s pedijatrom. On kao prvo može ustanoviti je li fizički sve u redu, a potom dati više savjeta o tome kako možete osigurati da vaše dijete ima najbolji sjedeći i stojeći položaj.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.