Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Mitovi o zaštiti od sunca koje ćete željeti saznati

zaštiti od sunca

Zaštiti od sunca pristupite ozbiljno jer koža sve pamti

Sunce kojeg ovih dana upijam oviše no ikad u isto je vrijeme i štetno i zdravo. Kada su pak bebe u pitanju, kao i jako mala djeca, sunce je izrazito opasno jer su njihove oči i koža nenaviknute na takav udar. Kod njih je mogućnost opeklina znatno veća nego kod ostatka populacije.

Opekline od sunca nisu samo izuzetno bolne i neugodne, već mogu uzrokovati i oštećenje kože. Pregrijavanje može dovesti do nimalo bezazlenog toplotnog udara.

Svakog ljeta slušamo gomilu savjeta vezanih uz to koliko i kada se izlagati suncu, čime se zaštiti…no kako bi vaša obitelj zaista sigurno uživala u ljetu, potrebno je razotkriti i što je istina, a što samo mit.

Niža temperatura i oblaci nas štite od sunca

Ako dan nije sparan i vruć “za poludjeti” ne znači da sunce nije štetno i da ne treba nanijeti kremu za sunčanje. To što ne osjećate kako vas prži, vaša koža ipak osjeća. Jednako tako je i s oblacima.

Oblačan dan nije isprika za preskočiti zaštitu od sunca, a na to će vas na žalost podsjetiti opekline za koje niste vjerovali da je moguće zaraditi.

Krema za sunčanje je sve što nam treba

Stručnjaci kažu da na zaštitu od sunca treba gledati kao na kutiju punu alata. Pritom je zaštitna krema samo jedan od alata u toj kutiji. U toj kutiji, kada izlazi s djecom u šetnju, svaki bi roditelj trebao potražiti barem još šeširić i sunčane naočale.

Tajming

Sunce je najopasnije između 11 i 16 sati, pa ako tada idete na plažu, ne zaboravite nanije ti kremu za sunčanje. Krivo! Kremu treba svakako nanijeti i ako ste na plaži ili bilo gdje drugdje u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima.

Nanesite ju svakako oko 20 minuta prije izlaska na sunce kako bi ju koža dobo upila.

Mitovi o zaštitnim faktorima

Iako bi za sunce trebalo birati kremu sa višim zaštitnim faktorom, to nije uvijek ono presudno za samu zaštitu. Kao prvo, kremu je za vrijeme izloženosti suncu potrebno nanovo nanijeti nakon nekog vremena. Visoki zaštitni faktor pokazuje koliko je vremena moguće s njim provesti dodatno na suncu, a da ne izgorite. Ali svakako ne traje cijelo poslijepodne.

Također je važno napomenuti da izraz “vodootporan” na kremi za sunčanje može zavarati. To obično znači da krema za sunčanje može trajati do 80 minuta u vodi, a zatim je treba ponovno nanijeti.

Što je s vitaminom D?

Vitamin D nužan je za zdrav rast i razvoj, a mnogi se roditelji oslanjaju na sunce kao glavni izvor istoga. Istina, ako se vaše dijete često igra na otvorenom (ne mora biti izloženo direktnom suncu), vjerojatno prima dovoljnu količinu vitamina D. No, njega se još može dobiti i iz mlijeka, soka od naranče ili dodataka prehrani.

A što u automobilu?

Stakla automobila mogu blokirati određeni broj UVA i UVB zraka, no ne sve. Osjetljiva djeca tako mogu zadobiti opekline od sunca i dok se voze u zatvorenom ,rashlađenom automobilu.

Zato, kako biste sačuvali njihovu nježnu i osjetljivu kožu, nanesite zaštitnu kremu i tijekom vožnje do konačnog odredišta gdje namjeravate ljetovati.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.