Istaknute teme Za roditelje

Mislite li da su današnji djedovi i bake puno više “cool” nego vaši?

djedovi i bake

Djedovi i bake smatraju da su puno više cool, roditelji se baš i ne slažu

Nove ankete pokazuju da su djedovi i bake, jedne od najvažnijih figura u životima djece, više cool nego što su to bili ikada ranije.

Današnje mame i tate sigueno se sjećaju svojih baka i djedova, odlazaka u njihove kuće i provođenja ljetnih ili zimskih praznika kod njih.

Tada im se sve činilo čarobno, svaku sobu i svaki predmet trebalo je istražiti i bili su pustolovina za sebe. Tavani su bili prašnjavi, podrumi strašni, a djedovi i bake puno draži od vlastitih roditelja, lakše su im povjeravali probleme i tajne.

Sada su ti roditelji djedovi i bake, a naša ih djeca gledaju na isti način kao što smo mi nekada gledali svoje. Je li moguće da postoji tako velika razlika između onoga što smo dobivali mi i što danas dobivaju naša djeca? Jesu li bake i djedovi danas još zanimljiviji nego prije?

Vremena se mijenjaju, a to je neminovno utjecalo i na naše roditelje, odnosno bake i djedove koji su uronili u moderniji svijet odgoja, prihvatili nove metode i usvojili neka nova znanja i vještine. Ne svi, ali prema anketama većina ih se to trudi učiniti, a njih čak 68 posto smatra da su oni sami puno zabavniji nego što su njima bili njihovi bake i djedovi.

No, u provedenim anketama sudjelovali su i roditelji, čije mišljenje ipak odudara od onoga djedova i baka. Naime, oni ne vide svoje roditelje kao osobe “pune mudrosti”. baš naprotiv, smatraju da je većina njihovih mišljenja zastarjela i da bi ih u većini slučajeva trebali zadržati za sebe.

No, to je daleko od onoga u kakvom se svjetlu vide bake i djedovi. Oni smatraju da je njihova generacija prilagodljiva i otvorena za promjene, a to je nešto na čemu su se poskliznule prethodne generacije. Također su otkrili da više prihvaćaju različite kulture i različitosti općenito te da su samim time manje konzervativni.

Razlog tome može biti i to što čak trećina njih ima unuče iz miješanih brakova, što se tiče vjere, rase ili nacionalne pripadnosti.

No, u stvari je logično da se smjenom generacija promjeni i ponašanje baki i djedova, što će se događati i dalje. Tako će današnji milenijalci vjerojatno sa svojim unucima igrati igrice po cijele dane ili im pokazivati koje su bile cool u njihovo vrijeme, dok će unuci kolutati očima. Možete li zamisliti da ste sa svojim djedom ili bakom igrali zajedno igrice? Da, vjerojatno vam se tako nešto čini potpuno nemogućim, a uskoro će i to biti sasvim normalno.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.