Istaknute teme Odgoj

Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju učiniti ovo

Odgajati mentalno jako dijete ne znači da će to biti ono koje nikada neće biti tužno i povrijeđeno te koje neće zaplakati kada bude tužno. Mentalna snaga neće učiniti vaše dijete imunim na teškoće – ali također ga neće natjerati da suzbije svoje emocije.

Mentalno jaka djeca imaju snagu koja im pomaže da unatoč teškoćama krenu dalje

Upravo suprotno, mentalna snaga im pomaže da se ustanu i krenu dalje. Sve to zvuči, privlačno, ali kako to postići? Kako se djeca uglavnom ugledaju na svoje roditelje, oni ne bi smjeli raditi ove stvari.

Preuzimanje mentaliteta žrtve

Odbacivanje i neuspjeh sastavni su dio života. Nemojte od djeteta raditi “jadnička” u takvim situacijama. Pokušajte iz svake izgubljene utakmice izvući nešto pozitivno i krenuti dalje.

Roditeljstvo iz krivnje

Prepustite li se osjećaju krivice i počnete na temelju toga donositi odluke, dijete će od vas naučiti da je krivnja nepodnošljiva. Neće znati nikom reći ne jer će vjerovati kako neće moći živjeti s krivnjom ako nekoga odbiju. Zato pokažite djeci da čak ako se ponekad i osjećate krivima, nećete dopustiti da vam negativne emocije stoje na putu.

Dijete je centar svemira

Vrti li se sve u vašim životima oko djeteta, ono će odrasti misleći da tako treba biti i da će se i drugi ljudi ponašati kao i njegovi roditelji. No, s takvim razmišljanjem neće daleko dospjeti. Naučite svoju djecu da se usredotoče na ono što imaju ponuditi svijetu, a ne na ono što od njega mogu dobiti.

Dopustiti da strah diktira izbore

Čuvati dijete u mjehuriću uštedjet će vam dosta tjeskobe, no ako uvijek budete igrali na sigurno vaše će se dijete na kraju bojati vlastite sjene. Zato, ponekad riskirajte i izađite izvan svoje zone ugodnosti. Pokažite djetetu da se ne bojite te ćete tako odgojiti hrabre ljude.

Dati djeci moć nad sobom

Dozvoliti djeci da diktiraju što ćete ručati, gdje ćete na putovanje ili izlet, jednostavno je davanje previše “moći” nego što su emotivno i razvojno spremni podnijeti. Tretirati djecu kao nadređenu ili sebi jednaku, u stvari im oduzima mentalnu snagu.
No, to ne znači da im ne možete omogućiti neke vježbe: Dajte im da sami odaberu što će jesti u restoranu te naruče jelo. Osluškujte kada vam govore da nešto ne žele raditi. Omogućite im jednostavne odluke uz održavanje obiteljske hijerarhije.

Očekivati savršenstvo

Očekivati savršenstvo je jednostavno pogrešno i tako opterećujuće, za vas, a pogotovo i za dijete. Naučite dijete da je u redu raditi i griješiti i da ne mora u svemu biti najbolje. Puno bolje i zdravije od toga je postati najbolja verzija sebe.

Dopustiti djeci da izbjegavaju odgovornost

Želite da vaša djeca imaju bezbrižno djetinjstvo, pa ih nećete opterećivati zadacima izvan škole ili kućanskim poslovima. No, sva istraživanja pokazuj uda kućanski poslovi sukladni dobi na djecu ne djeluju opterećujuće. U stvari im daju mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni.

Štititi ih od boli

Tuga i anksioznost normalan su dio života. Pustiti djecu da ih prožive ustvari ih učite kako se boriti s nelagodom. Ako ih pokušavate od toga zaštititi, oduzet ćete im sposobnost da se nose sa životnim teškoćama. Puno je bolje biti im podrška u teškim trenucima.

Koristiti prečace radi izbjegavanje neugode

Dati mobitel ucviljenom djetetu oslobodit će vas vrištanja u javnosti, a ukidanje obavljanja neke obaveze u kući uštedjet će vam 20 minuta sočne prepirke. Koliko puta ste tako popustili samo da biste izbjegli neugodnosti i na kraju krajeva, olakšali si život? No, time dijetetu niste dali dobar primjer. Budite uzor i pokažite djeci da odabir lakšeg puta ne znači uvijek da je to i onaj pravi. Naučite ih da budu dovoljno jaki da ustraju.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.