Istaknute teme Odgoj

“Mamini sinovi” sretniji su i uspješniji u životu

Mame, vrijeme je da vam srce eksplodira od radosti. Naime, istraživanja pokazuju da su takozvani “mamini sinovi” sretniji i uspješniji u životu. Sada, dakle, napokon možete odahnuti.

Dokazano je da “mamini sinovi” imaju bolje socijalne vještine i druge prednosti u životu

Možda ste brinule da je vaš dječak previše vezan uz vas, da ste ga razmazile, previše mu ugađate, da jednog dana neće biti samostalan ili dovoljno neovisan. Možda su vas smetali i svi silni komentari da ste previše vezani uz svoga sina  te da mu to ništa dobro neće donijeti. Na poslijetku, “mamine sinove” uvijek smatraju slabićima koji su navikli da im mamica sve obavlja umjesto njih. 

No, sve to srušeno je u vodu takozvanom Grand study studijom, provedenom od strane Sveučilišta Harvard koje je pratilo promjene osobnosti pojedinaca kroz godine. Studijom je otkriveno da su muškarci koji su u boljim odnosima sa svojim majkama ne samo uspješniji u školama, fakultetima i na poslu, već i bolje zarađuju.

Također, otkriveno je da “mamini sinovi” , kako stare, lakše održavaju neke ozbiljne bolesti pod kontrolom, kao to su na primjer demencija ili Alzhemierova bolest. Drugom studijom provedenom na 6000 dječaka koji pak koji u djetinjstvu nisu razvili privrženost prema majkama, otkriveno je da su odrasli kao destruktivniji i agresivniji pojedinci često sa strahom od intimnosti.

Sociolog Michael Kimmel objasnio je da je to zato što ih je već prva žena u njihovom životu, majka, na neki način odgurnula od sebe ili držala na distanci. 

Najzanimljiviji dio studije je taj da dječaci koji su imali jednako blizak odnos s ocem, nisu postigli iste rezultate! Dakle, odnos s majkom ispostavio se bitnijim za oblikovanje osobnosti. Zato, kad vam idući put netko nabaci da odgajate maminog sinčića, na to samo možete biti ponosni!

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.