Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Mame se najviše bore s kilogramima nakupljenima u “toddler fazi”, čak više nego u trudnoći!

Kada ću napokon smršaviti nakon poroda i stati u svoju staru odjeću?! Premda se uvijek govorilo o višku kilograma “zaostalih” nakon trudnoće, nove studije pokazuju kako mame danas muku muče ponajviše s kilogramima nakupljenima u takozvanoj “toddler” fazi. Do ovog otkrića došli su američki znanstvenici koji su proveli studiju na 32 tisuće žena koje su rodile od jednog do četiri djeteta između 2006 i 2013 godine.

Borba s kilogramima kreće jer majke često znaju “gricnuti” pripremajući ili završavajući dječji obrok

– Otkrili smo da je većina žena godinu ili dvije nakon poroda dobila jednako kilograma kao i druge mame koje nisu rodile u  isto vrijeme – izjavila je znanstvenica Olga Yakusheva. Ali, nakon što su prošle te dvije godine, žene koje su rodile i čija su djeca tada postaliatoddleri, počele su brže dobivati na težini brže od onih koje nisu imale djecu u toddler fazi.

Yakusheva je za to imala posebno objašnjenje:

– Majke često podređuju svoje potrebe dječjima. To je razlog zbog kojeg se znaju zapustiti, ne paze na svoj izglede, ne vježbaju…

Ta tendencija stavljanja djeteta u prvi plan počinje itekako dolaziti do izražaja nakon otprilike dvije godine.

No, dodaje Yakusheva, tu su i druge sitnice koje doprinose pojačanom debljanju. Na primjer majke u toj dobi često vole završiti dječji obrok kojeg je njihov toddler samo malo “gricnuo”, a obično kušaju i koji zalogaj dok ga pripremaju.

Često i pasivno provode vrijeme s djecom, na primjer sjedeći i čitajući ili gledajući neki dječji crtić.

Majke često budu u zabludi da su vrlo aktivne jer su i mi djeca aktivna, no po nakupljenim kilogramima to baš i ne ispada tako.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.